Nutri-Score bij Lidl

Nutri-Score bij Lidl

Voedingsmiddelen met elkaar vergelijken? Dit kan vanaf nu met de Nutri-Score in jouw favoriete Lidl-winkel! Op deze manier kan je gezonde, evenwichtige keuzes maken binnen jouw dagelijks voedingspatroon zonder er bij na te denken. Het Nutri-Score logo kan je gemakkelijk herkennen aan de vijfkleurenschaal die aanduidt van A tot E hoe voedzaam een product is. In één oogopslag zie jij of je de juiste keuze maakt, handig toch? De Nutri-Score, een wetenschappelijk onderbouwd voedingswaarde-label, wordt ondersteund door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid.

Text And Image Section

Hoe wordt de Nutri-Score berekend?

De Nutri-Score wordt berekend op basis van de gegevens uit de voedingswaardetabel die op de verpakking van het product staat. Dit wordt steeds per 100g of 100ml product berekend. De Nutri-Score neemt zowel de gunstige als ongunstige elementen in rekening. Met de gunstige elementen wordt bedoeld: fruit en groenten, peulvruchten, noten en koolzaadolie, walnotenolie en olijfolie, eiwitten en vezels, waarvan een gepast gebruik wordt beschouwd als voordelig voor de gezondheid. De ongunstige elementen zijn, waar overmatig gebruik beschouwd wordt als nadelig voor de gezondheid: energie, suikers, natrium en verzadigde vetten.

Text And Image Section

Een voorbeeld met onze Skyr Aardbei van Milbona:

Voor het berekenen van de Nutri-Score kijken we naar alle elementen op de voedingstabel. Sommige voedingstoffen zijn gunstig voor de Nutri-Score, andere zijn dan weer nadelig. Op basis hiervan kennen we punten toe.


Voor de ongunstige elementen in deze skyr geldt dus dat energie (237kJ < 335kJ) in klasse 0 behoort. Deze voedingswaarde krijgt dus geen ‘strafpunten’. Dit doe je voor zowel suiker, verzadigde vetzuren als natrium. Voor de gunstige elementen doe je dezelfde berekening voor het aandeel fruit en groenten in het product, de vezels en de eiwitten. Voor zowel het aandeel fruit en groenten (<40%) als vezels (<0,9) krijgen deze elementen score 0. Voor het eiwitgehalte behoort deze skyr tot klasse 5 (8,9g/100g > 8g/100g).

Uiteindelijk tellen we de scores van de ongunstige elementen op (0+0+0+0) en verminderen deze met de gunstige elementen (0+0+5). De uitkomst van deze berekening (0 – 5= -5) is -5. Dit wil zeggen dat dit product tot de donkergroene categorie behoort en dus het label van Nutri-Score A mag dragen (zie vijfkleurenschaal hieronder).


Voedingswaarden

Voedingswaarden/ 100 g
Energie237 kJ
Suikers3,8 g
Verzadigde vetzuren 0,1 g
Natrium40 mg
Eiwitten 8,9 g
Vezels/
Fruit/

Ongunstige elementen

PuntenEnergie (kJ)Suikers (g)Verzadigde vetzuren (g)Natrium (mg)
0< 335≤ 4.5 ≤ 1≤ 90
1> 335> 4.5> 1> 90
2> 670> 9> 2 > 180
3> 1005> 13.5> 3 > 270
4> 1340> 18> 4 > 360
5> 1675> 22.5> 5 > 450
6> 2010> 27> 6 > 540
7> 2345> 31> 7 > 630
8> 2680> 36> 8 > 720
9> 3015> 40> 9 > 810
10> 3350> 45> 10> 900

Gunstige elementen

PuntenFruit, groenten (%)Vezels (g)Eiwitten (g)
0≤ 40≤ 0.9 ≤ 1.6
1> 40 > 0.9 > 1.6
2> 60 > 1.9 > 3.2
3/> 2.8 > 4.8
4/> 3.7 > 6.4
5> 80> 4.7 > 8.0

Berekening

Nutri-score = Punten Ongunstig - Punten Gunstig

= (0+0+0+0) - (0+0+5)

= 0 - 5

= -5


Nutri-Score A

Text And Image Section

Hoe gebruik je de Nutri-Score?

Het belangrijkste aspect van de Nutri-Score is dat je enkel voedingsmiddelen van dezelfde productcategorie kunt vergelijken. Dit wil zeggen dat je geen zalm met pizza kunt vergelijken, maar wel aardbeiyoghurt met een andere fruityoghurt uit ons assortiment. De voedingsmiddelen die een donker- of lichtgroene kleur krijgen kan je ‘evenwichtiger’ consumeren. De voedingsmiddelen die tot een geel, oranje of rode kleur behoren, moet je met mate consumeren.


Het is niet de bedoeling om voedingsmiddelen te categoriseren in ‘slechte’ en ‘goede’ producten, het draait allemaal om balans! Want enkel zo kunnen we streven naar een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Voedingsmiddelen met een rode kleur, consumeer je ook niet altijd per 100g of 100ml. Zo past olijfolie ook nog steeds in een evenwichtig voedingspatroon. Het is om deze reden ook belangrijk om steeds de voedingsdriehoek (bron: GezondLeven*) in het achterhoofd te houden.

Text And Image Section

Bij voedingsmiddelen die bij jou thuis nog verder worden verwerkt (zoals frieten), wordt het frituren niet mee in rekening gebracht. D.w.z. dat de Nutri-Score altijd wordt berekend op het aangekochte voedingsmiddel. Bij frieten slaat de Nutri-Score dus altijd op de rauwe of reeds voorgebakken friet dat in de verpakking zit. De Nutri-Score kan na deze verwerking bij jou thuis dus nog veranderen.


Ook bij Lidl dragen we een steentje bij aan een gezonder en evenwichtiger voedingspatroon. Met onze kwaliteitsafdeling zijn we voortdurend bezig om onze voedingsmiddelen te verbeteren. Zo zijn we niet alleen bezig met onze doelstelling voor 2025, nl. 20% suiker en zout reduceren in onze eigen huismerken, maar blijven we ook werken aan het verbeteren van de Nutri-Scores. Op die manier kunnen wij steeds gezondere producten gaan aanbieden, die dan uiteindelijk in jouw winkelkar zullen belanden.


Uiteraard blijft een goede smaak het allerbelangrijkste. Dat wil zeggen een gezonder product, met minder suiker, zout en vet, maar het moet wel lekker blijven. Ons consumentenpanel heeft het laatste woord. Niet lekker? Dan veranderen we het! Zo garanderen we dat je nog steeds jouw favoriete producten met smaak kunt consumeren.



* https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek