De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Bloempotten, -bakken & -trappen

37 producten

Zachte grassen, geurige kruiden en kleurrijke bloemen verfraaien elk terras, balkon en appartement. Om ervoor te zorgen dat de planten goed kunnen gedijen, speelt ook de juiste plantenbak een belangrijke rol. Met ons assortiment bloempotten, bloembakken en plantenbakken vind je voor elke situatie de juiste oplossing.

    Alle producten 24 / 37 producten

    Zo vind je de juiste potten en bakken voor je planten

    Inhoudsopgave

    1. Overzicht van de plantenbakken

    1.1 Bloembakken en balkonpotten

    1.2 Bloempotten

    1.3 Bloembakken

    2. Belangrijke eigenschappen

    2.1 Materiaal

    2.2 Afmetingen

    2.3 Vorm

    2.4 Wateropslag

    3. Drie tips voor de aankoop


    Overzicht van de plantenbakken

    Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de gewenste beplanting kunnen verschillende plantenbakken gebruikt worden. Er kan grofweg onderscheid worden gemaakt tussen bakken, potten en kuipen.


    Bloembakken en balkonpotten

    Bloembakken zijn langwerpige plantenbakken waarin meerdere planten naast elkaar kunnen staan. Sommige hebben voetjes, zodat je ze op de grond kan zetten, of beugels om ze aan het balkon te hangen. De houders van de bloembakken moeten passen bij het ontwerp van de rest van het balkon. Klassiekers zijn metalen haken of houders die aan een rand of reling kunnen worden bevestigd en waar vervolgens de bloembakken op worden geplaatst. Eleganter zijn balkonbakken die direct aan de reling kunnen worden bevestigd, dus zonder beugels die misschien storend kunnen werken.


    Bloempot

    Bloempotten zijn de meest compacte variant onder de plantenbakken. Ze kunnen ook zonder problemen op een smalle vensterbank worden geplaatst. Sommige bloempotten beschikken over ophangbeugels, om ze aan de balkonreling of aan de muur te bevestigen. Niet elke bloempot is zonder meer geschikt om er zomaar planten in te zetten. Vaak zijn het sierpotten waar nog een binnenpot in moet.

    Text And Image Section


    Bloempotten

    Grote bloempotten zijn in principe voor individuele planten, om ze genoeg ruimte te geven in de breedte en diepte voor hun wortels. In combinatie met een plantenklimrek kunnen deze potten ook worden gebruikt voor klimplanten of planten met lange, smalle stelen die snel afbreken. Ondiepe plantenschalen zijn ideaal voor laagblijvende grassoorten en andere bodembedekkers. Grote bloempotten staan prachtig op terrassen en balkons en kunnen met de juiste planten erin zelfs worden gebruikt om wat privacy te creëren. Maar ook voor binnen zijn er tal van prachtige varianten verkrijgbaar, die als pronkstuk de inrichting een boost kunnen geven.


    Belangrijke eigenschappen

    Om het beplanten en onderhouden van de bloempotten en plantenbakken zo eenvoudig mogelijk te maken en om lang plezier te hebben van de planten, is het belangrijk om bij de aankoop met een aantal punten rekening te houden.


    Materiaal

    Wat betreft materialen worden plantenpotten en -bakken vooral gemaakt van terracotta en andere soorten natuursteen, kunststof, glasvezel en zink. De voor- en nadelen kan een ieder voor zichzelf afwegen.

    MateriaalVoordelenNadelen
    Terracotta+ Stabiel en standvast, ook bij harde wind- Zwaar
    + Natuurlijke uitstraling- Niet bestand tegen vorst
    - Gietwater verdampt snel
    - Zeer breekbaar
    Kunststof/polyrotan+ Licht- Beperkte levensduur
    + Goedkoop- Gevoelig voor scheuren
    + Gietwater verdampt langzaam
    + Bestand tegen vorst
    Glasvezel+ Laag gewicht- Duur
    + Bestand tegen vorst- De inhoud mag geen stenen bevatten, want dan kan het product barsten bij vorst
    Zink+ Laag gewicht- Mogen niet direct worden beplant, anders kan er een teveel aan zink in de grond terechtkomen
    + Goedkoop

    Daarnaast zijn potten en bakken voor bloemen en planten verkrijgbaar in hout, beton en roestvrij staal.

    Text And Image Section

    Afmetingen

    Bij het kiezen van het juiste formaat bloembakken en plantenpotten spelen verschillende factoren een rol. Als vuistregel geldt: alles waar de bloemen of planten in passen en jij mooi vindt is goed. Wie daarnaast nog een beetje advies nodig heeft, kan de volgende richtlijnen volgen:

    • Op kleinere terrassen tot 40 m² mogen bloembakken maximaal 100 cm lang zijn, en voor bloemkuipen zijn afmetingen van maximaal 50 × 50 × 50 cm aan te raden.
    • Op terrassen vanaf 50 m² kunnen ook grotere bloembakken met een lengte van 120 cm en plantenkuipen met een lengte en breedte of een diameter van 70 cm worden gebruikt.
    • Wie trappen wil decoreren met bloembakken en dat soort dingen, kan het beste een bloempot van maximaal 60 cm hoog kiezen, zodat hij goed blijft staan.
    • Voor de meeste balkons zijn plantenbakken met een maximale diameter van 40 cm groot genoeg.


    De juiste pot hangt ook af van de gewenste planten voor in de plantenbakken. Ook wanneer je veel plaats hebt, is het beter om kleine planten niet in te grote plantenbakken te zetten, omdat ze daarin al snel verdwijnen. Tegelijkertijd moet je erop letten dat de pot niet te klein is en dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien.


    Bloembakken op de juiste manier beplanten

    Ongeacht het type plantenbak moet de onderste laag een waterafvoerende laag zijn van vlies of potscherven. Dat beschermt de planten tegen te veel vocht bij de wortels. Vul de helft van de plantenbak met aarde en voeg ook nog wat speciale plantenmest toe. Als je de planten verspringend in de bak zet, geeft dit een speels en mooi totaalbeeld.

    Vorm

    Terwijl bloembakken en balkonbakken meestal rechthoeking van vorm zijn, kunnen bloempotten en plantenkuipen allerlei soorten vormen hebben. Vierkante potten hebben als voordeel dat ze probleemloos in een hoek kunnen worden geplaatst en daardoor minder ruimte innemen dan ronde bloempotten. Ook ogen vierkante plantenpotten moderner. Ronde of ovale plantenkuipen en bloempotten zijn vaak echter stabieler en creëren een meer klassieke uitstraling op het balkon en terras.


    Wateropslag

    Niet alleen voor gras, bomen en bloembedden kan met een slimme irrigatie veel tijd worden bespaard, maar ook voor potplanten zijn er intelligentie oplossingen op dit gebied. Sommige bloembakken en bloempotten beschikken over een waterreservoir, zodat de planten een langere periode van vocht worden voorzien en je ze niet elke dag water hoeft te geven. Deze modellen zijn ideaal als je graag snel klaar bent met de verzorging van planten of misschien wel op vakantie gaat, zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat je bloemen en planten verwelken. Een geïntegreerde waterniveau-indicator toont hoeveel water er in het reservoir zit en wanneer het reservoir moet worden bijgevuld.


    Drie tips voor de koop

    Tip 1: De juiste kleur kiezen

    Plantenbakken en bloempotten zijn in oneindig veel kleuren verkrijgbaar. Als je voorkeur uitgaat naar kleuren die passen bij de rest van het terras of de tuin, kun je het beste kiezen voor bijvoorbeeld plantenbakken van hout of rotan. Plantenbakken in wit of antraciet geven de tuin een moderne look en plantenbakken in vrolijke kleuren zorgen voor spannende kleuraccenten. Planten met kleurrijke bloemen passen echter beter in eenvoudige bloempotten, zodat de bloemenpracht optimaal tot zijn recht komt. Ook is het mooi om de kleuren van de bloempotten en plantenbakken af te stemmen op de balkonmeubels, om een harmonieus totaalbeeld te creëren.


    Tip 2: Rekening houden met de locatie

    Afhankelijk van de plek waar de bloembakken komen te staan, moet rekening worden gehouden met een aantal kenmerken. In het ideale geval zijn plantenbakken voor buiten, zoals op terrassen en in tuinen, weersbestendig en vorstbestendig, terwijl voor binnenshuis ook gevoeligere materialen kunnen worden gekozen. Als de plantenbakken in de volle zon staan, moet worden gelet op de kleurvastheid, want vooral de kleur van kunststof bloempotten kan snel vervagen.


    Tip 3: Vraag de verhuurder toestemming

    Over het algemeen mogen huurders zelf bepalen hoe ze hun balkon of terras van hun huurwoning inrichten. Maar er kunnen beperkingen zijn. Bloempotten en plantenbakken moeten bijvoorbeeld veilig bevestigd worden, zodat ze ook bij harde wind niet van het balkon of terras kunnen waaien. Bij hangplanten moet je erop letten dat je de buren niet hindert. En druivenplanten of klimop zouden de muur kunnen beschadigen, waardoor een verhuurder dat soort planten liever niet ziet. Als je dus speciale planten voor je balkon of terras wilt, kun je dit dus beter van tevoren even met de verhuurder overleggen.