De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Barbecues & BBQ-accessoires

48 producten

Een gezellige barbecue met vrienden, het kan toch zo leuk zijn. En daarvoor hoef je heus niet te wachten tot het zomer is. Winterbarbecues raken meer en meer ingeburgerd. In de Lidl-webshop vind je diverse BBQ's en allerlei accessoires, zoals grillbestek. Ook voor een terrashaard of vuurschaal ben je bij ons aan het juiste adres.

Alle producten 24 / 48 producten

Een barbecue voor iedereen: zo vind je de juiste barbecue

Inhoudsopgave

1. Welke barbecues zijn er?

2. Welke eigenschappen zijn van belang bij de aankoop?

3. Welke barbecue-accessoires worden aanbevolen?

4. Tips en trucs voor alles wat met de barbecue te maken heeft


Welke barbecues zijn er?

Barbecues zijn tegenwoordig in talrijke uitvoeringen verkrijgbaar. Met het juiste model kun je zelfs een nagenoeg rookvrije barbecue organiseren, zodat barbecueën ook met gevoelige buren geen probleem meer is.

  • De klassieker onder de barbecues is de houtskoolbarbecue. Deze wordt gestookt met houtskool, briketten of moderne briketten gemaakt van kokosnootschil en biedt die typische barbecue-ervaring.
  • Een rook- en asvrij alternatief dat populair is geworden bij barbecuefans, is de gasbarbecue. Dit toestel wordt aangesloten op een fles aardgas of propaangas en daarmee verwarmd.
  • Barbecueën met een elektrische barbecue is nog eenvoudiger. Om deze barbecue te gebruiken, heb je alleen een stopcontact nodig. Veel elektrische barbecues hebben extra functies en kunnen ook voor raclette of als contactgrill worden gebruikt.


Welke barbecue voor jou de juiste is, hangt af van je persoonlijke wensen en van de omstandigheden waarin je de barbecue wilt gebruiken.


Overzicht van de voor- en nadelen van de verschillende typen barbecues

VoordelenNadelen
Houtskoolbarbecue+ Klassieke barbecue-ervaring en -geur- Lastig schoon te maken
+ Goedkoop in aankoop en gebruik- As
+ Eenvoudig te bedienen- Lange opwarmtijd
+ Eenvoudig te verplaatsen- Temperatuur moeilijk te regelen
- Rookontwikkeling
Gasbarbecue+ Nauwelijks rookontwikkeling- Duur
+ Geen as- Geen typische barbecuegeur
+ Temperatuur eenvoudig te regelen- Aankoop en opslag van gas nodig, dus minder spontaan inzetbaar
+ Snel inzetbaar
+ Eenvoudig schoon te maken
Elektrische barbecue+ Nauwlijks rookontwikkeling- Niet echt mobiel vanwege de kabel
+ Ook geschikt voor grillen binnenshuis- Geen typische barbecuegeur
+ Vaak multifunctioneel
+ Snel inzetbaar

Welke eigenschappen zijn van belang bij de aankoop?

Voor houtskoolbarbecues, gasbarbecues en elektrische barbecues geldt: bij de aankoop van een nieuwe barbecue speelt niet alleen de stookwijze een rol. Er is een enorme keuze aan barbecues, en de verschillen tussen de afzonderlijke modellen zijn voornamelijk te vinden in het ontwerp, het materiaal, de afmetingen en, in het geval van een elektrische barbecue, het vermogen. Daarom is het belangrijk om de verschillende producteigenschappen nader te bekijken, om voor alle persoonlijke wensen het juiste model te vinden.


Ontwerp

Moet de barbecue misschien mobiel en compact zijn? Of ligt de focus eerder op uitgebreide accessoires en een maximaal bedieningsgemak? Is klassiek barbecueën voldoende of moet het ook mogelijk zijn om te roken en te koken? Afhankelijk van de gewenste mogelijkheden komen verschillende ontwerpen in aanmerking.


Ronde barbecue of hangbarbecue

De klassieker onder de houtskoolbarbecues. Licht, snel op te stellen en ook heel geschikt voor beginners. Een hangbarbecue geeft daarbij het meest een kampvuurgevoel.


Kogelbarbecue

De kogelbarbecue heeft een extra koepel die voor een gelijkmatige en langdurige warmteontwikkeling zorgt. Druppels vet vallen niet rechtstreeks in de hete kolen, maar worden opgevangen in een aparte schaal, waardoor er minder schadelijke stoffen ontstaan.


Zuilbarbecue

Zuilbarbecues zijn de luxevarianten onder de houtskoolbarbecues. Dit type barbecue wordt bijzonder snel warm, wat een voordeel is ten opzichte van een kogelbarbecue. Zuilbarbecues zijn echter duur en niet echt mobiel.


Barbecue met onderstel

Gas-, houtskool- en elektrische barbecues die voorzien zijn van een onderstel met wielen en zijbladen, zijn bijzonder praktisch. De barbecue kan daarmee eenvoudig worden verplaatst en er is extra plaats voor barbecueaccessoires en etenswaren. Bij grotere modellen kan de gasfles ook netjes in het onderstel worden opgeborgen.


Tafelbarbecue

Elektrische barbecues zijn vaak verkrijgbaar in de vorm van een tafelbarbecue. Dit type barbecue is veel kleiner dan een staande barbecue en kan daardoor ook worden gebruikt in een kleine ruimte, bijvoorbeeld op een balkon. Veel tafelbarbecues kunnen ook met houtskool worden gestookt.


Smoker

De tegenhanger van een tafelbarbecue is een grote smoker, die alles in huis heeft voor liefhebbers van een uitgebreide BBQ. Etenswaren worden hierin gegaard door middel van hete rook en krijgen daardoor een heerlijke smaak. Het garen duurt echter wel erg lang. Bovendien kan het grote toestel niet eenvoudig worden verplaatst.


Inbouwbarbecue

Wie over een buitenkeuken beschikt, kan overwegen om een inbouwbarbecue te installeren voor een comfortabele barbecue-ervaring.

Text And Image Section

Materiaal

Het materiaal van de barbecue bepaalt hoe duur het toestel is en hoe lang je plezier kunt hebben van je nieuwe barbecue. Barbecues die gemaakt zijn van roestvrij staal of geëmailleerd staal, zijn kwalitatief hoogwaardig en gaan lang mee. Deze barbecues zijn roestvrij, relatief zwaar en slijtvast. Barbecues met een poedercoating zijn meestal goedkoper, maar roesten wel sneller. Maar de samenstelling van het barbecuerooster is eigenlijk nog belangrijker dan het materiaal van de buitenkant. Barbecueliefhebbers kunnen hiervoor meestal kiezen uit roestvrij staal en gietijzer. Roestvrijstalen barbecueroosters houden de warmte bijzonder goed vast en zijn eenvoudig schoon te maken. Een gietijzeren rooster houdt de warmte ook goed vast en hiermee krijg je het best de typische grillstrepen op je vlees. Verchroomde barbecueroosters gaan sneller roesten en vind je vaak in goedkopere barbecuemodellen.

Grootte

Om de juiste grootte van de barbecue te bepalen, moeten twee vragen beantwoord worden: Waar komt de barbecue te staan? En hoeveel etenswaren moeten er tegelijkertijd worden bereid? Een kleine barbecue is sneller warm, terwijl een grote barbecue meer plaats biedt om verschillende etenswaren voor te bereiden. Bij twijfel is een groter model altijd de beste keuze. Een kogelbarbecue moet minimaal een doorsnede van 57 cm hebben om goed te kunnen barbecueën. Bij een gasbarbecue, die in het algemeen wat groter is, moet je rekening houden met een minimaal grilloppervlak van 100 cm² per persoon.

Vermogen

Bij barbecueën op gas en bij elektrisch barbecueën is het vermogen van het toestel van belang. Een kleine gasbarbecue moet een vermogen van 3 tot 6 kW hebben, grotere modellen met meerdere branders minimaal 15 kW. Een elektrische barbecue moet een vermogen hebben van minimaal 2 kW, zodat het barbecueën niet al te lang duurt en het eten goed warm wordt.


Welke barbecue-accessoires worden aanbevolen?

Afhankelijk van het recept, de locatie en het tijdstip van de barbecue en je persoonlijke voorkeuren zijn bepaalde barbecue-accessoires handig of zelfs onmisbaar.

  • De barbecuechef kan het beste een schort en ovenwanten dragen, om zijn of haar kleding en handen te beschermen.
  • Voor vis en biefstuk is naast een barbecuetang ook ander speciaal barbecuegereedschap nodig.
  • Wie de houtskoolbarbecue voor de verandering wil ombouwen tot pizzaoven, kan dat doen met behulp van een vuurvaste pizzasteen.
  • Als er geen plaats is voor een grote barbecue met onderstel, kan er opberg- en werkruimte worden gecreëerd met behulp van kleine manden, opzetstukken, trolleys en planken.
  • Als je ook bij lagere temperaturen een barbecue wilt organiseren, kun je je gasten warm en tevreden houden met behulp van een terrasverwarmer of een gezellige vuurkorf.


Tips en trucs voor alles wat met de barbecue te maken heeft

Om de levensduur van de barbecue te verlengen, moet hij indien mogelijk na elk gebruik gereinigd worden. Je kan je barbecue langer mooi houden door regelmatig het rooster schoon te schrobben, de vet- en asschaal leeg te maken en de buitenkant schoon te vegen. Het is ook belangrijk dat je de barbecue correct bewaart. De veiligste opbergplaats voor een barbecue is natuurlijk binnenshuis; in een kelder of schuurtje wordt de barbecue beschermd tegen weersinvloeden. Grotere modellen die niet zo gemakkelijk verplaatst kunnen worden, moeten met een geschikte hoes of dekzeil afgedekt worden.