De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Houtskoolbarbecues

20 producten

Brengen kooltjes en vuur je direct in de juiste stemming en hou je van een rokerige smaak? Dan is de traditionele houtskoolbarbecue iets voor jou. in de Lidl-webshop vind je verschillende toestellen die op houtskool werken, steeds aan de beste prijs-kwaliteitverhouding!

  Alle producten 20 / 20 producten

  Barbecueën op houtskool: criteria voor de juiste barbecue

  Inhoudsopgave

  1. Voordelen van houtskoolbarbecues

  2. Overzicht van modellen

  2.1 Kogelbarbecue

  2.2 Barbecue met onderstel

  2.3 Hangbarbecue

  2.4 Tafelgrill

  2.5 Inklapbare barbecue

  2.6 Zuilbarbecue

  2.7 Smoker

  3. Belangrijke eigenschappen

  3.1 Materiaal

  3.2 Grilloppervlak

  3.3 Ventilatie

  3.4 Thermometer

  4. De keuze van de brandstof


  Voordelen van houtskoolbarbecues

  Barbecueën op houtskool is de klassieke manier van barbecueën en biedt nog altijd enkele voordelen ten opzichte van elektrische en gasbarbecues.

  • Door de rook van de barbecue wordt er een speciaal aroma ontwikkeld dat de gegrilde etenswaren net dat beetje extra geeft.
  • Een houtskoolbarbecue kan op praktisch elke plaats worden opgesteld en hoeft niet op een stopcontact te worden aangesloten.
  • De kosten van houtskool als brandstof zijn zeer laag.
  • Houtskoolbarbecues zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zodat je voor weinig geld al kunt barbecueën.


  Overzicht van modellen

  In de afgelopen decennia zijn er vele verschillende types houtskoolbarbecues ontwikkeld. Van een compact model voor op reis tot een zwaargewicht voor in de tuin, voor elke barbecuegelegenheid is er een geschikt toestel.

  Text And Image Section

  Kogelbarbecue

  De kogelbarbecue is ondertussen één van de populairste houtskoolbarbecues. Deze barbecue bestaat uit een tweedelige kogel die door minstens drie poten wordt ondersteund. De bovenste kogelhelft is afneembaar en bevat een uitlaat voor de hete lucht. In de onderste helft bevindt zich een vetopvangschaal, een kolenrooster en een barbecuerooster. De kogelbarbecue biedt diverse voordelen: zo worden vlees, groenten en worstjes door het deksel beschermd tegen kleine regenbuien en sterke wind. Een ander voordeel is dat er door de specifieke constructie geen vet in de gloeiende kolen druppelt, waardoor er minder schadelijke stoffen kunnen ontstaan. De kogelbarbecue is daardoor de gezondste variant van de houtskoolbarbecue.


  Barbecue met onderstel

  Een barbecue met een onderstel heeft naast het eigenlijke grilloppervlak nog twee extra kenmerken: dit type barbecue is uitgerust met wielen en kan dus eenvoudig worden verplaatst; en deze barbecue heeft extra opbergplanken waarop gegrilde etenswaren en hulpmiddelen kunnen worden geplaatst.

  Text And Image Section

  Hangbarbecue

  De hangbarbecue is het allround model onder de houtskoolbarbecues. Deze barbecue bestaat uit een vuurschaal met drie poten die wordt neergezet of aan een constructie wordt bevestigd, en daarboven wordt het barbecuerooster opgehangen aan een ketting. Het barbecuerooster kan ook probleemloos worden vervangen door een grote ketel of pan, zodat deze houtskoolbarbecue niet alleen als barbecue maar ook als gewone kookplaat kan worden gebruikt. Een ander voordeel van de hangbarbecue is dat deze eenvoudig kan worden opgesteld en afgebroken. Alleen bij het omdraaien van de gegrilde etenswaren moet je voorzichtig zijn: het barbecuerooster zwaait mee met de minste beweging, waardoor er redelijk wat concentratie vereist is om ervoor te zorgen dat het eten niet op de grond of in de kolen belandt.


  Tafelgrill

  Als er weinig plaats is op je balkon of als je alleen voor jezelf wilt barbecueën, is een tafelbarbecue een goede keus. Dit type barbecue is er namelijk niet alleen in een elektrische uitvoering, maar ook als houtskoolmodel. Een houtskoolmodel beschikt vaak over een gesloten houtskoolcontainer en zijn zo goed als rookvrij.

  Inklapbare barbecue

  Een inklapbare barbecue, ook wel kofferbarbecue genoemd, kan eenvoudig en schoon worden vervoerd. Na gebruik kan deze barbecue eenvoudig worden ingeklapt, zodat eventuele asresten en ander vuil veilig binnen in de barbecue worden opgeborgen. Het nadeel van de mobiele houtskoolbarbecue is dat hij in verhouding minder lang meegaat.


  Zuilbarbecue

  De zuilbarbecue onderscheidt zich van andere houtskoolbarbecues door zijn bijzondere vorm. Hij beschikt over een holle zuil als steunpilaar waardoor extra zuurstof van onderaf in de barbecue geleid wordt. Door deze extra luchtaanvoer worden de kolen sneller warm en wordt veel tijd bespaard. De zuilbarbecue is daardoor vrijwel even snel warm als een elektrische barbecue, maar geeft wel de klassieke barbecuegeur.


  Smoker

  Een smoker wordt met houtskool gestookt, maar is geen barbecue in de klassieke zin van het woord. Het vlees wordt niet door de hitte van de brandende kolen maar door hete rook gegaard of gerookt. Daarbij is het belangrijk dat de smoker goed afsluit, zodat er slechts een klein beetje rook kan ontsnappen. In een smokerbarbecue wordt vlees bijzonder mals en smaakvol, maar deze bereidingswijze neemt wel enkele uren in beslag.


  Belangrijke eigenschappen

  Bij de aankoop van een houtskoolbarbecue, ongeacht welk type, moet je rekening houden met een aantal criteria. De basiseigenschappen, zoals het gebruikte materiaal en het grilloppervlak, en eventuele praktische extra functies bepalen of de barbecue-avond al dan niet een groot succes wordt.


  Materiaal

  Houtskoolbarbecues die gemaakt zijn van roestvrij staal, zijn kwalitatief hoogwaardig en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen weer en wind en kunnen in het ideale geval een heel leven lang worden gebruikt. Het nadeel is dat houtskoolbarbecues vaak duur zijn. Wie minder geld wil uitgeven, kan beter kiezen voor een barbecue van goedkoper metaal met een coating van email. Je moet er dan wel op letten dat je bij het schoonmaken van de barbecue geen krassen maakt in de coating.


  Grilloppervlak

  De grootte van het grilloppervlak moet worden afgestemd op het aantal personen waarvoor je etenswaren wilt bereiden. Kogelbarbecues hebben in het algemeen een vrij klein grilloppervlak, terwijl bij sommige barbecues met onderstel maar liefst op twee niveaus kan worden gegrild. Een kleine barbecue wordt sneller warm, wat natuurlijk een voordeel is, maar ook het risico met zich meebrengt dat vlees en groenten onbedoeld aanbranden. Bij twijfel kun je beter voor een grotere barbecue kiezen. Een kogelbarbecue moet minimaal een doorsnede van 57 cm hebben.


  Actieve ventilatie

  Actieve ventilatie zorgt ervoor dat er minder rook en vonken ontstaan. Dus als je op je balkon wil barbecueën en geen problemen met je buren wilt krijgen, kun je het beste een houtskoolbarbecue met actieve ventilatie aanschaffen. Het enige nadeel: dit model is relatief klein en dus niet echt geschikt voor grote barbecuefeesten met veel personen.


  Thermometer

  Hoogwaardige barbecues zijn uitgerust met een ingebouwde thermometer. Vooral wanneer je biefstuk op de juiste manier wilt bakken of wilt voorkomen dat kwaliteitsvlees te droog wordt, kan een thermometer helpen om de juiste temperatuur te vinden en de gaartijd daarop af te stemmen. Hoewel voor groenten een temperatuur van 150 °C vaak al voldoende is, moet voor een malse biefstuk een temperatuur van 230 tot 280 °C worden aangehouden.


  De perfecte gaartijd

  De ideale gaartijd is natuurlijk sterk afhankelijk van de etenswaren en de persoonlijke smaak. Gesneden groenten zijn meestal na tien minuten gaar, net als een biefstuk van ongeveer twee centimeter dik. Kipfilets moeten 15 tot 20 minuten gegrild worden totdat ze volledig gaar zijn en er geen salmonellagevaar meer is.


  De keuze van de brandstof

  Als brandstof kan worden gekozen voor klassieke houtskool, briketten en moderne kokosnootbriketten. De verschillende brandstoffen hebben verschillende voor- en nadelen.

  VoordelenNadelen
  Houtskool/barbecuekolen+ Goedkoop- Snel opgebrand
  + Eenvoudig te krijgen- Trekken vocht aan
  + Branden snel
  Barbecuebriketten+ Constante, gelijkmatige warmte- Duurder dan houtskool
  + Resten opnieuw te gebruiken- Ontbranden minder snel
  Kokosnootbriketten+ Duurzaam- Moeilijk te krijgen
  + Branden snel
  + Langdurige warmte