De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Parasols & zonnewering

37 producten

Op heel zonnige dagen kan een parasol of zonnewering van pas komen als je buiten zit. Zo zorg je voor wat verkoeling of hou je zon uit de ogen. Bekijk het aanbod in de Lidl-webshop!

    Alle producten 24 / 37 producten

    Hoe vind ik de ideale parasol?

    Inhoudsopgave

    1. Toepassingen

    2. Verschillende soorten parasols

    3. Waarop moet je letten bij de aankoop van een parasol?

    3.1 Vorm

    3.2 Afmetingen

    3.3 Materiaal

    3.4 Bevestiging

    3.5 Extra functies

    4. Parasols reinigen en onderhouden


    Toepassingen

    Parasols komen niet alleen op het strand, maar ook thuis goed van pas. Op balkon en terras en in de tuin kun je heerlijk in de schaduw zitten zonder dat je dure markiezen hoeft te installeren. Een fraaie parasol is bovendien een decoratief element dat de inrichting van je tuin of terras afmaakt.

    Text And Image Section


    Verschillende soorten parasols

    Parasols zijn er in diverse uitvoeringen. Bij de aankoop moet je in ieder geval kijken hoe de parasol is opgebouwd. Er zijn eigenlijk twee verschillende modellen: Stokparasols en zweefpararols.


    • Een stokparasol is het klassieke model. Stok en voet bevinden zich in het midden van de parasol. Je opent en sluit het scherm net als een paraplu met een schuifmechanisme, met een zwengel of een katrolsysteem.


    • Zweefparasols zijn vrijhangende zonneschermen. De mast zit aan de zijkant en het scherm is bevestigd aan een vrijhangende zijarm. Het scherm wordt meestal geopend met een draaihendel.
    VoordelenNadelen
    Stokparaplu+ Neemt ingeklapt weinig ruimte in- Middenmast gaat ten koste van bruikbaar oppervlak
    - Minder flexibel
    Zweefparasol+ Schaduwoppervlak kan volledig worden benut- Gevoeliger voor wind
    - Vaak duurder

    Zonnescherm in plaats van parasol

    Een alternatief voor stok- en zweefparasols zijn zonneschermen. De doeken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en worden geplaatst met een kabelspansysteem. Ze zijn licht en compact. Je kunt ze dus eenvoudig meenemen, opbouwen en opbergen. Het enige wat je nodig hebt, zijn stangen of haken om het zeil te spannen.


    Waarop moet je letten bij de aankoop van een parasol?

    Naast je persoonlijke voorkeur zoals de kleur moet je bij de aankoop van een parasol aan verschillende dingen denken.

    Text And Image Section


    Vorm

    Welke vorm je kiest, hangt af van de plek waar je schaduw wilt. Als je een rechthoekige zitgroep wilt beschermen tegen de zon, is een rechthoekige parasol de juiste keuze. Voor balkons, kleinere terrassen of een ligplekje in de schaduw is een ronde parasol een goede oplossing. In principe kun je natuurlijk elke vorm voor elk doeleinde of elke plek gebruiken, zolang je maar de juiste grootte kiest.


    Grootte

    Bij de keuze van een parasol is de grootte een van de belangrijkste criteria. Als je een parasol voor je balkon zoekt, raden we je aan een model te kiezen dat zo groot als nodig en zo klein als mogelijk is. Een kleine, ruimtebesparende parasol heeft als nadeel: dat je hem in de loop van de dag moet verplaatsen om uit de zon te blijven.


    In de tuin of op een ruim terras kan je parasol best wat groter uitvallen. Een groot scherm hoef je niet zoals een kleine parasol met de zon mee te bewegen om de hele dag lekker in de schaduw te zitten.

    Vierkant of rond?

    Een vierkant scherm biedt op een groter oppervlak schaduw dan een rond model met dezelfde diameter. Zo heeft een vierkante parasol met een zijde van 1,5 m een oppervlak van 2,25 m², een ronde parasol met een diameter van 1,5 m heeft daarentegen een oppervlak van circa 1,76 m².


    Materiaal

    Het doek is meestal gemaakt van polyester. In vergelijking met natuurlijk materiaal zoals katoen of stro, biedt polyester diverse voordelen:

    • Onderhoudsvriendelijk
    • Robuust
    • Waterbestendig
    • Lichtecht


    Hoogwaardige doeken van polyester hebben een gewicht van 180 g/m² of meer. Alleen met het juiste materiaal beschermt een parasol ook tegen UV-straling. Let bij de aankoop daarom op de UPF-factor (Ultraviolet Protection Factor) die de UV-bescherming aangeeft. Een parasol met een UPF van 50 of hoger laat slechts 2% van de UV-straling door en beschermt de huid tegen schadelijke straling.


    Bevestiging

    De montage van een parasol begint met een veilige standaard. Parasols kunnen afhankelijk van grootte en gewicht meerdere kilo's zwaar zijn. Je parasol moet goed bevestigd zijn om ongelukjes te voorkomen. Je wil bijvoorbeeld niet dat je parasol bij een krachtige windstoot omvalt. Hoe zwaarder de standaard, des te veiliger je parasol staat.


    Kunststoffen voeten die met water of zand kunnen worden gevuld, zijn de voordeligste variant. Voor een kleine en lichte parasol van kunststof is deze versie voldoende. Als je een hoogwaardigere en dus ook zwaardere parasol hebt, raden we je aan te investeren in een standaard die robuust genoeg is. Voeten van graniet of roestvrij staal die worden verzwaard met beton- of granietplaten, zijn een goede keuze. Maar deze voeten zijn zwaar, dus je kunt je parasol niet snel even verplaatsen. Voor grote parasols in de tuin of op het terras thuis kun je ook kiezen voor een vaste verankering in de grond. Meestal wordt hiervoor een grondbuis in beton gestort.


    Een kleine parasol op het balkon kun je ook monteren met een wandarm en een speciale relingbevestiging. Zo ben je niets van de kostbare ruimte op je balkon kwijt aan een parasolvoet.

    Text And Image Section



    Extra functies

    Sommige parasols hebben handige extra functies. Zo zijn er bijvoorbeeld stokparasols die je kunt knikken en in verschillende standen kunt zetten. Zo kun je je parasol aan de stand van de zon aanpassen zonder dat je hem hoeft te verplaatsen. Zweefparasols met een zwenkbare arm kun je ook heel goed verstellen.


    Als je graag 's avonds buiten zit en daarbij sfeervolle verlichting wil, kun je een zonnescherm met geïntegreerde LED-verlichting kiezen. De stroom die 's avonds voor zoveel sfeer zorgt, wordt overdag opgevangen door een zonnepaneel.


    Parasols reinigen en onderhouden

    Parasols zijn eenvoudig schoon te maken en te verzorgen. Een zonnescherm van polyester is bestand tegen schimmel en in het algemeen vuilafstotend. Stof veeg je gewoon af met een droge doek. En als er toch een vlek op je parasol is gekomen, zijn een zachte borstel en een beetje water met afwasmiddel meestal voldoende om dit te verhelpen.


    In perioden met slecht weer en in de winter is het verstandig om je parasol in te klappen en te beschermen met een passende hoes. Als je plek hebt, kun je je parasol beter binnen bewaren als het buiten koud is.