De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Bewatering en pompen

75 producten

Tijdens de warme zomermaanden is het soms een noodzaak om de planten en bloemen in je tuin te besproeien. Door een tuinslang te gebruiken met een multifunctionele sproeier of een set sproeikoppen kan je kiezen uit verschillende stralen, afhankelijk van wat en hoeveel je wilt besproeien. Bekijk het aanbod in de Lidl-webshop!

Alle producten 24 / 75 producten

Hoe kan ik mijn tuin perfect irrigeren?

1. Wat moet besproeid worden in mijn tuin?

2. Welke waterbronnen zijn geschikt voor de tuinbesproeiing?

2.1 Besproeien met leidingwater: vers water, een klassieker

2.2 Besproeien met regenwater: efficiënt met een muurtank en pompsysteem

2.3 Besproeien met grondwater: Diepbronpompen voor de tuin

3. Welk besproeiingssysteem is het beste?

3.1 Voor grote oppervlakken: sprinklersystemen

3.2. Voor de tere plantjes: druppelirrigatie

3.3 Voor technologiefans: besproeiingscomputers

4. Welke accessoires heb je nodig voor een efficiënte tuinbesproeiing?

Wat moet besproeid worden in mijn tuin?

De regen alleen volstaat vaak niet om alle planten in de tuin met voldoende water te voorzien. Zeker in de zomer moet je hier een handje helpen met een intelligente irrigatie. Potplanten water geven is relatief gemakkelijk, maar met echte tuinplanten is het anders gesteld: een bloemperk moet anders behandeld worden dan een grasperk, een haag wordt anders besproeid dan een volwassen boom. Bovendien moeten jouw planten ook water krijgen als je zelf afwezig bent, tijdens de vakantie bijvoorbeeld. Wie bloemen, gras en bomen water wil geven, kan daarvoor gebruik maken van verschillende irrigatiesystemen.


Welke waterbronnen zijn geschikt voor de tuinbesproeiing?

Voor de tuinbesproeiing komen in principe drie waterbronnen in aanmerking: vers water uit de kraan, regenwater en grondwater. Elke bron heeft zijn eigen voor- en nadelen.


Besproeien met leidingswater: vers water, een klassieker

De eenvoudigste manier om de tuin te besproeien is leidingswater gebruiken. Hiervoor moet je gewoon een klassieke tuinslang aansluiten op de kraan en je kan beginnen. In kleinere tuinen kan je ook een gieter gebruiken.

Voor- en nadelen van leidingswaterVoordelenNadelen
Er is altijd voldoende leidingwater beschikbaar.Leidingwater is in verhouding duurder.
Je hebt enkel een tuinslang of gieter nodig.Leidingwater bevat vaak te veel kalk voor gevoelige planten.
De watertemperatuur kan te laag zijn.
Je hebt een wateraansluiting in de buurt van de tuin nodig.
Text And Image Section

Besproeien met regenwater: efficiënt met een muurtank en pompsysteem

De groene regenton is de bekendste manier om regenwater op te vangen en gebruiken. Toch bestaan er tegenwoordig ook efficiëntere systemen. Wie efficiënt regenwater wil opvangen, kan bijvoorbeeld een muurtank gebruiken. Deze watertanks zijn niet alleen mooier dan een typische regenton, ze hebben ook een grotere capaciteit zodat je langer verder kan met het opgevangen water. Bovendien zijn tanks afgesloten. Daardoor wordt het regenwater niet vervuild.


Om het water eenvoudig uit de tank te halen, kan je een pomp gebruiken. Terwijl voor een regenton een dompelpomp of pomp voor afvalwater aangeraden wordt, kunnen bij een watertank speciale tuinpompen of huiswaterpompen de grotere hoeveelheden water beter verwerken. In combinatie met een zuigslang wordt de irrigatie van grotere tuinen dan kinderspel. Deze pompen zijn echter externe pompen. Als ze permanent geïnstalleerd worden, moet je ervoor zorgen dat je ze beschermt tegen weer en wind.

Voor- en nadelen van regenwaterVoordelenNadelen
Het water heeft een neutrale pH-waarde.Voor het afleiden van overtollig regenwater heb je eventueel toestemming nodig
Het is gratis.Goedkope oplossingen zoals een eenvoudige regenton kunnen gemakkelijk overlopen en vuil worden.
Regenwater bevat weinig of geen kalk.De benodigde hoeveelheid water wordt vaak onderschat.
Regentanks nemen veel plaats in en hebben een stabiel fundament nodig.

Besproeien met bodemwater: diepbronpompen voor de tuin

Wie er niet op wil rekenen dat er altijd voldoende regenwater zal zijn om de tuin te besproeien, kan daarnaast ook grondwater gebruiken. Een waterput in combinatie met een diepbronpomp zorgen ervoor dat je toegang hebt tot grondwater. Voor deze manier van waterwinning heb je het meeste materiaal nodig. Bovendien moet de bouw van een waterput door de gemeente goedgekeurd worden. De overheid beschikt ook over de vereiste informatie voor de instalatie van een waterput, zoals bodemgesteldheid en grondwaterdiepte. Naargelang de vereiste boordiepte komen verschillende types waterputten in aanmerking. Eens alles geïnstalleerd is, voorzien de waterput en pomp elke tuin duurzaam met voldoende water.

Voor- en nadelen van grondwaterVoordelenNadelen
Grondwater biedt een bijna onuitputtelijke voorraad voor de tuinirrigatie.In woongebieden moeten waterputten door deskundigen geïnstalleerd worden, wat extra kosten met zich meebrengt.
Het water is gratis.De installatie van een waterput is duurder.

Welk irrigatiesysteem is het beste?

Nadat je de beste waterbron gekozen hebt, moet je de volgende beslissing nemen: welk irrigatiesysteem kan gebruikt worden? Wie geen genoegen neemt met een tuinslang en gieter heeft verschillende opties. Welke de juiste is, hangt af van jouw tuin en individuele voorkeuren.

Text And Image Section

Voor grote oppervlakken: sprinklerinstallatie

Het gebruik van een sprinklerinstallatie is vooral bij grote grasperken een goed idee. Terwijl een zwenksproeier perfect is voor rechthoekige grasperken, is een cirkel- of sectorsproeier geschikt voor ronde oppervlakken. Nadat de afstand, hoogte en richting ingesteld zijn, voorziet de sprinklerinstallatie het volledige grasperk met de juiste hoeveelheid water.

Text And Image Section

Voor technologiefans: besproeiingscomputers

Of het nu om sprinklers of druppelirrigatie gaat: met behulp van een besproeiingscomputer kunnen planten en gras geïrrigeerd worden, zonder dat je het huis moet verlaten. Via een timer of computer kan je een vooraf gedefinieerd besproeiingsprogramma staten. Sommige systemen kunnen ook vanuit een app bestuurd worden. Zo wordt de tuinbesproeiing kinderspel - en verloopt zelfs tijdens je vakantie alles vlot.

Welke accessoires heb je nodig voor een efficiënte tuinbesproeiing?

Naargelang het besproeiingssysteem en de waterbron zorgen het passende tuingereeschap ervoor dat de tuinbesproeiing zo efficiënt mogelijk verloopt. Welke accesoires nodig zijn, hangt dan ook af van de het type irrigatie dat je gekozen hebt.


Accessoirelijst

  • Tuinslang (flexibel of klassiek)
  • Haspel
  • Tuinsproeier
  • Gieter
  • Aftapkraan
  • Pompsysteem
  • Filter
  • Besproeiingscomputer/timer