Banner

Hoe kies ik een naaimachine?

Naaimachine

Hoe kies ik een naaimachine?


Een eigen kleedje maken, broekspijpen inkorten, een t-shirt personaliseren, gordijnen afwerken,... Allemaal erg leuke ideeën, maar hoe ga je hiermee nu van start? Alles begint bij de juiste naaimachine. Afhankelijk van het gebruiksdoel, de gewenste stoffen en de verschillende functies zijn er heel wat toestellen beschikbaar. Hoe weet je nu welk toestel het best bij jou past? Wij lijsten kort de belangrijkste verschillen op, zodat jij binnenkort helemaal klaar bent om jouw living om te toveren tot een echt naaiatelier.

Mechanisch of elektronisch


Een mechanische naaimachine doet denken aan de klassieke machines van vroeger (waarbij je alles zelf handmatig moet instellen), maar dan met een elektrisch motortje en een voetpedaal om het naaien comfortabeler te maken. Ze beschikken vaak over een aantal handige opties (bv.: een automatische draadinrijger), maar zijn doorgaans budget- en gebruiksvriendelijker dan de elektronische machines. Ideaal voor beginners!


Een elektronische naaimachine wordt helemaal door een elektronische printplaat aangestuurd. Deze toestellen beschikken over een handig digitaal scherm en heel wat praktische functies (bv.: start-stopfunctie, snelheidsregeling, spoelsystemen,...) om heuse naaiprojecten vlot uit te werken. Helaas vergen deze functies enige oefening en kan de prijs van dergelijke toestellen oplopen.

MechanischElektronisch
VoetpedaalVoetpedaalElektrische motor
Projecten MechanischComplexere projecten
FunctiesBeperkt aantal functiesGroot aantal functies

Welke stoffen ga je naaien?


De keuze van een naaimachine hangt nauw samen met de stoffen die je wilt gaan naaien. Voor dikke, zware stoffen zoals leer en denim heb je een krachtiger toestel nodig dan voor katoen en tricot. Het belangrijkste verschil zit in de motor. Hierin onderscheiden we doorgaans 2 types motors: AC-motor en DC-motor.


Een AC-motor is de lichtste van de 2, letterlijk en figuurlijk. Hierdoor kan je hem gemakkelijk ergens mee naartoe nemen. Hij is uitermate geschikt voor het naaien van dunne stoffen zoals katoen en tricot.


De DC-motor is de zwaardere motor. Hiermee kan je dikke, zware stoffen zoals leer en denim zelfs op een lage snelheid stevig vastnaaien. Voor het maken of repareren van gordijnen raden wij zeker en vast een toestel met een DC-motor aan.


Naaivoetdruk


Op sommige toestellen kan je ook de naaivoetdruk regelen. Hiermee bedoelen we de druk die het naaivoetje zet op de stof. Voor dikke, stevige stoffen stel je het naaivoetje best hoger in, zodat de stof makkelijker langs het voetje kan glijden en het voetje meer grip heeft op de stof. Voor dunne en fijne stoffen moet je het voetje lager instellen, zodat de stof niet kan uitrekken tijdens het naaien. Afhankelijk van de stoffen let je er het best op dat je de naaivoetdruk zelf kan regelen op de machine.


Aantal beschikbare steken


Heel wat toestellen overdonderen je met een groot aantal vooraf ingestelde programma's en steken. Dit kan verwarrend zijn voor beginners. Indien je voor het eerst een naaimachine koopt, zijn een vijftal basissteken meer dan voldoende om van start te gaan: rechte steek, zigzagsteek, overlocksteek, blindzoomsteek en een stretchsteek voor de elastische stoffen. Wie reeds meer expertise heeft opgedaan of uitdagendere projecten voor ogen heeft, kan opteren voor een toestel met een ruimere keuze aan steken. Bij deze voorgeprogrammeerde steken zijn ook reeds de lengte en breedte van de steek ingesteld. Toch is het handig indien je deze manueel kan aanpassen, om zo nog meer stoffen optimaal te kunnen naaien en succes te garanderen bij alle naaiprojecten.


Andere functies


Tenslotte zijn er bij elektronische naaimachines nog een aantal functies die ervoor zorgen dat naaien makkelijker en sneller gaat. Niet elk toestel beschikt over deze opties, dus denk op voorhand goed na welke je noodzakelijk acht en welke een leuk extraatje kunnen zijn.


  • Automatische draadinrijger: het woord zegt het eigenlijk al. De draad wordt automatisch in de naald gestopt, zodat jij hiermee niet hoeft te sukkelen.
  • Spoelsysteem: hiermee worden verschillende garen snel en makkelijk verwisseld, zodat je geen tijd verliest bij het aanwenden van nieuwe garen.
  • Knoopsgatfunctie: deze functie helpt bij het perfect op maat maken van knoopsgaten in verschillende groottes. Eenvoudig uniforme knoopsgaten maken kan met een 1-staps knoopsgatenfunctie. Wil je heel grote knoopsgaten maken, ga dan voor een toestel met een 4-staps knoopsgatenfunctie.
  • Naaldstart- en naaldstoppositie: met de naaldstartpositie kan je bepalen in welke positie je naald start (links, rechts of centraal). Met de naaldstoppositie kan je dan weer instellen hoe hoog de naald zich precies bevindt wanneer je stopt met naaien. Zo kan je eenvoudig de naald van richting veranderen tijdens het naaien.
  • Start-stopfunctie: deze functie is heel handig voor beginners. Door deze knop in te drukken, naait het toestel automatisch aan een vaste snelheid, waardoor het bedienen van de voetpedaal overbodig wordt.
  • Snelheidsregeling: ook deze functie is een meerwaarde voor beginners, omdat je hiermee zelf de maximale naaisnelheid kan instellen.



Ontdek ons assortiment


> Nog vragen over naaimachines?