De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Veiligheidsschoenen

7 producten

Vallende voorwerpen, glasscherven of spijkers op de vloer, een ongeval is snel gebeurd. Het dragen van een goede veiligheidsschoen of werkschoen is daarom een must bij zware werkzaamheden.  Alle producten 7 / 7 producten

  Wat kenmerkt de juiste werkschoen?


  1. Goede redenen voor werkschoenen

  2. Verschillende modellen op een rijtje

  2.1 Veiligheidsschoenen

  2.2 Schoenen voor klussers

  2.3 Tuinklompen

  3. Draagcomfort, pasvorm en afmetingen

  4. Belangrijke criteria bij de aankoop

  4.1 Materiaal

  4.2 Penetratiebestendig

  4.3 Beschermkap

  4.4 Waterdicht

  4.5 Antistatisch

  4.6 Veiligheidsklasse

  5. Toepassingen voor werkschoenen


  Goede redenen voor werkschoenen

  Werk- en veiligheidsschoenen hebben de meest uiteenlopende toepassingen. De redenen zijn legio:

  • Bij werken met zware of gevaarlijke toestellen, zoals kruiwagens of zagen, beschermen veiligheidsschoenen je tegen verwondingen.
  • Werkschoenen bieden steun, zijn antslip en voorkomen zo ongevallen.
  • Wie speciale werkschoenen heeft, behoedt zijn vrijetijdsschoenen voor vlekken en schade.


  Verschillende modellen op een rijtje

  Werkschoenen kunnen in verschillende categorieën onderverdeeld worden. De modellen verschillen vooral op het vlak van hun veiligheidseigenschappen en de toepassingen.


  Veiligheidsschoenen

  Als je werkschoenen zegt, denkt men meestal eerst aan de klassieke veiligheidslaarzen of -schoenen. Veiligheidsschoenen onderscheiden zich vooral door hun penetratiebestendige zolen, beschermende neuskap en andere veiligheidskenmerken. Om de juiste schoen voor elke toepassing te vinden, zijn er verschillende veiligheidsklassen die garant staan voor bepaalde eigenschappen.


  Schoenen voor klussers

  Schoenen voor klussers zijn eveneens steviger dan gewone schoenen en bieden steun dankzij hun stabiele zolen en versterkte hielbescherming. Ze worden niet per se aan een veiligheidsklasse toegewezen en zijn dus eerder voor thuis tijdens het doe-het-zelven, wanneer geen officiële veiligheidsvoorschriften nageleefd moeten worden.


  Tuinklompen

  Ook als je in de tuin werkt, zijn de juiste schoenen belangrijk. Vrijtijdsschoenen van leer of textiel kunnen snel verslijten of vuil worden door vocht of vuil. Met praktische tuinklompen blijven je voeten droog als je bijvoorbeeld de planten water geeft. Aarde of grasresten kunnen gemakkelijk van het afwasbare materiaal verwijderd worden, zonder dat je lang moet schrobben.

  Text And Image Section

  Draagcomfort, pasvorm en afmetingen

  Werkschoenen hebben vaak de naam dat ze niet comfortabel zijn en voor voetpijn zorgen. Maar als je met een aantal zaken rekening houdt, kunnen ook stevige schoenen comfortabel zijn.


  • De binnenvoering van de schoen moet stevig zijn, zodat de voet goed ondersteund wordt, en tegelijkertijd zacht genoeg is, zodat hij niet drukt of wrijft.
  • Bij sommige modellen kan de binnenzool uitgenomen worden en door een eigen inlegzooltje vervangen worden. Zo past de werkschoen ook bij plat- of holvoeten perfect.
  • Een goede demping zorgt ervoor dat de voetstappen beter opgevangen worden en de gewrichten dus gespaard worden.
  • Veiligheidsschoenen met stalen kappen zijn vrij zwaar. Als je spierpijn krijgt van de zware schoenen, kies je beter een lichte werkschoen met beschermende kappen van kunststof of aluminium.
  • Werkschoenen moeten de voet goed omsluiten. Zowel te grote als te kleine modellen zijn uit den boze. Als je schoenen koopt, moet je ook rekening houden met de sokken die je draagt. Je kan een tweede paar schoenen kopen in een grotere maat, zodat je genoeg plaats hebt voor dikke wintersokken.

  Belangrijke criteria bij de aankoop

  Naast de ideale pasvorm staat bij werkschoenen natuurlijk de functionaliteit centraal. Om dat te garanderen, moet je met enkele aspecten rekening houden.


  Materiaal

  Werkschoenen worden van leer, kunstleer of rubber gemaakt. De verschillende materiaalsoorten hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Terwijl leren schoenen ademend zijn en een lange levensduur hebben, zijn werkschoenen van kunstleer onderhoudsvriendelijker. Rubberschoenen zijn dan weer perfect voor werkzaamheden in vochtige omgevingen of met chemicaliën. Anderzijds zijn ze minder stevig en gaan ze sneller kapot.


  Penetratiebestendig

  Op een bouwwerf liggen er vaak nagels of andere gevaarlijke voorwerpen op de grond. Het is belangrijk dat veiligheidsschoenen over een penetratiebestendige tussenzool beschikken om verwondingen te voorkomen.


  Beschermkap

  Om ook de bovenkant van de voet te beschermen is een beschermende neuskap belangrijk. De beschermende neuskappen zijn meestal van staal gemaakt en kunnen zo kneuzingen, snijwonden of erger voorkomen.


  Waterdicht

  Wie in een vochtige of natte omgeving werkt, heeft werkschoenen nodig die waterdicht zijn. Er zijn veiligheidsschoenen met een hogere waterdichtheid die volstaan bij opspattend water. Andere schoenen zijn zelfs 100% waterdicht en kunnen dus ook voor sanitaire werken gebruikt worden.


  Antistatisch

  Mensen die met elektronische toestellen of onderdelen werken, hebben werkschoenen nodig die bescherming bieden tegen elektrische schokken. Daarvoor zijn antistatische schoenen ideaal. Antistatische schoenen of zolen zorgen ervoor dat een elektrostatische lading voorkomen en afgeleid wordt.


  Infokasten:

  Antistatisch vs. elektrostatische ontlading

  Niet enkel de mens maar ook gevoelige onderdelen moeten beschermd worden tegen een eventuele elektrostatische ontlading (electro static discharge / ESD). Hiervoor komen schoenen met een ESD-logo in aanmerking. Over het algemeen geldt: Elke ESD-schoen is antistatisch, maar niet elke antistatische schoen voldoet aan de norm voor “bescherming van elektronische componenten tegen elektrostatische verschijnselen”.


  Veiligheidsklasse

  In sectoren zoals de tuinbouw of ambachtelijke sectoren zijn veiligheidsschoenen verplicht die voldoen aan de Europese Norm EN ISO 20345:2011. Die norm voorziet vijf verschillende veiligheidsklasses die verschillende eigenschappen van de schoen vereisen.

  • S1: Veiligheidskap, antistatisch, energie-absorptie aan de hiel, olie- en benzineresistente zolen
  • S2: zoals S1, verhoogde waterdichtheid
  • S3: zoals S2, penetratiebestendige zool, antislipprofiel
  • S4: zoals S2, 100% waterdicht, laars
  • S5: zoals S3, 100% waterdicht, laars


  Toepassingen voor werkschoenen

  In het enorme aanbod aan werk- en veiligheidsschoenen vind je voor elke toepassing en elke sector het juiste model. Je moet vooral zelf beslissen welke schoen voor jou de juiste is en rekening houden met de vereisten van je werkgever voor werkkledij. Dit overzicht kan als richtsnoer dienen.

  Sector/toepassingSchoentypeVeiligheidsklasseBijzonderheden
  KlusserSchoenen voor klussersGeen / afhankelijk van de behoeftes-
  In de tuin werkenTuinklompenGeenBij werkzaamheden op een ladder, bijvoorbeeld de haag of bomen snoeien, moeten absoluut schoenen gedragen worden die gesloten zijn.
  ElektricienVeiligheidsschoenen of -laarzenS1 voor werkzaamheden met spanningen tot 1.000 volt, minstens S3 met isolerende eigenschap bij hogere spanning.Schoenen volgens ESD-norm kiezen en die steeds proper houden, zodat de afleidende functie niet vermindert.
  AutomonteurVeiligheidsschoenen of -laarzenS1, bij contact met vloeistoffen minsten S2-
  Schilder/bouwvakkerVeiligheidsschoenenS3-