De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Serres & tuinhuizen

27 producten

Een tuinhuis kan best handig zijn. Je kan er al je tuingerief in kwijt maar evengoed andere spullen die je niet in je huis kan of wil stockeren. Hou je van groenten kweken? Dan is een (mini)serre misschien wel iets voor jou. Je verlengt er het kweekseizoen mee en dus ook het plezier van in je moestuin te werken!

    Alle producten 24 / 27 producten

    Alles wat je moet weten over serres

    Met de juiste accessoires voor serres kan je nog intensiever genieten van jouw tuin. Met een serre geef je jouw planten voldoende bescherming en kan je je in de veelzijdige kunst van het tuinieren verdiepen.


    Inhoud

    1. Hoe werkt een serre
    2. De soorten serres


    Hoe werkt een serre

    De serre - of ook wel “kas” genoemd - werkt altijd volgens hetzelfde principe. Een stabiel frame dient als draagvlak voor stralingsdoorlatende afdekkingen zoals foliën, glas of platen in kunststof. De gesloten constructie die echter altijd van voldoende ventilatiemogelijkheden moet worden voorzien, zorgt ervoor dat goede en constante groeiomstandigheden kunnen gecreëerd worden voor een grote verscheidenheid aan planten. Hierdoor geniet je van een langer tuinjaar en kunnen planten lang verzorgd en gekweekt worden.


    De invallende zonnestralen komen via het dak naar binnen. Alle objecten in de serre, zoals tafels, rekken, planten, plantenbakken, aarde en stenen nemen deze energie op en stralen ze in de vorm van warmte weer af. Als ramen of openingen gesloten zijn, dan ontstaat het zogenaamde oveneffect.


    De temperatuur in de serre stijgt dus voortdurend. Hierdoor kan ook bij lage buitentemperaturen een aangenaam klimaat gecreëerd worden voor verschillende nuttige planten en sierplanten. Om het klimaat aan te passen aan de behoeften van tomaten, groenten en andere gewassen, moeten er in een plantenkas altijd afsluitbare ventilatieopeningen zijn. Hierdoor kan de temperatuur optimaal geregeld worden.


    De soorten serres

    In principe zijn er drie soorten serres:

    • Folietunnels
    • Aangebouwde serres
    • Vrijstaande serres


    In de afzonderlijke categorieën vind je de constructiesystemen waarvan de kaderprofielen van verschillende materialen gemaakt zijn. Vaak worden ze uit hout, aluminium en/of staal vervaardigd.


    Voor- en nadelen van verschillende serres op een rij

    Om je een overzicht te geven, welke serre het best geschikt is voor jouw tuin en jouw behoeften, zetten we de voor- en nadelen van elke constructie hier op een rij.


    De folietunnel

    Hoewel er zelfs voor een eenvoudige folietunnel kant-en-klare constructiesystemen bestaan, is het gebruikelijker om er zelf een te maken. Het principe van de tunnel is een halfronde draagconstructie uit gebogen stalen of ijzeren staven, die diep in de bodem geplaatst worden en daarna met een doorzichtig, UV-doorlatend, plastic zeil afgedekt worden.


    Om rukwinden op te vangen, kunnen bijvoorbeeld houten balken aan het einde van de stalen staven ingeklemd of vastgeschroefd worden en kunnen hieraan de zeilen vastgemaakt worden. De voordelen van folietunnels zijn dat ze snel opgebouwd kunnen worden, dat ze goedkoop zijn en eenvoudig te herstellen.


    In directe vergelijking met andere serres zijn eenvoudige folietunnels echter slecht begaanbaar, visueel niet erg aantrekkelijk en ook de ventilatie is vaak niet optimaal.


    De aangebouwde serre

    Dit type serre kan geplaatst worden op een balkon, in de voortuin en in zeer kleine tuintjes, omdat hij niet veel plaats nodig heeft. De planten kunnen op stahoogte gekweekt worden. Hij is bovendien zeer geschikt om potplanten te laten overwinteren.


    Een aangebouwde serre is zo gebouwd dat hij voor een doeltreffende werking met een kant aan een vaststaande muur bevestigd kan worden. De drie andere kanten en het schuin aflopende dak zijn van glas of dubbelwandige platen gemaakt. Voor een optimale ventilatie zorgen dakramen en deuren. Een frame uit aluminium profielen dat meestal op een fundering of aan de huismuur vastgemaakt wordt, zorgt voor voldoende stabiliteit.


    Het feit dat er voor deze plaatssparende constructie altijd een huismuur nodig is, is tegelijkertijd ook het grootste nadeel bij deze serre. Zorg er bij het opstellen voor dat je de serre niet aan de noordkant van het huis plaatst. Met amper enkele uren direct zonlicht ‘s morgens en ‘s avonds kan een serre de nodige warmte opwekken om planten te beschermen.


    Als hij echter op een zonnige plaats aan een muur aangebouwd wordt, dan is een moderne aanbouwserre een professionele constructie. Met vooraf geïnstalleerde ramen kan goed en voldoende geventileerd worden en met een schuifdeur kan je gemakkelijk tot bij alle planten geraken. Om de ruimte efficiënt te kunnen gebruiken hebben veel fabricanten ook rekken in het assortiment die aan de aluminium profielen vastgemaakt kunnen worden.


    De vrijstaande serre

    Deze constructies bestaan in verschillende uitvoeringen. Ze verschillen qua afmetingen en vorm van het grondoppervlak en qua dakvorm. Sommige serres hebben een puntdak met daarin geplaatste dakramen, andere hebben een rond dak.


    Net zoals de aangebouwde serres moet een vrijstaande serre ook op een fundering geplaatst worden en hieraan bevestigd worden. Want hoe groter het glasoppervlak is, hoe sterker de windkracht erop kan inwerken. Daarom zijn de kaderprofielen zeer stevig gebouwd en relatief moeilijk om te assembleren.


    De tijdrovende opbouw is echter ook een groot voordeel. Want dit resulteert in grote serres waarin je gemakkelijk kan rechtstaan en waar ook verhoogde plantenbakken en grote kamerplanten geplaatst kunnen worden. Dankzij kwalitiatieve rekkensystemen kan je op meerdere niveaus tuinieren - en zelfs in alle weersomstandigheden en bij alle temperaturen.


    Naast de serres met aluminium profielen bestaan er ook houten constructies. Deze hebben vaak grote vensterfronten en doen denken aan romantische paviljoenen. Sommige tuiniers gebruiken dergelijke serres ook als een plekje waar ze tot rust kunnen komen. In een comfortabele tuinstoel kan je er tussen jouw lievelingsbloemen een boek lezen of van het weer genieten. Om de planten dan tegen de kou te beschermen worden de vensters gewoon gesloten.