SLIM OMGAAN MET EEN GROTE OF KLEINE TUIN

 

't Is niet de grootte van je tuin die telt, 't is wat je ermee doet. Of je nu een hele grote of net een hele kleine tuin hebt, de kunst bestaat erin je tuin op een manier in te richten zodat je er het maximum uithaalt. Met onze handige tips op maat van jouw tuin kom je al een heel eind!

b

XL-TUIN

XL-TUIN

 

Een zee van groen, dat is pure luxe. Maar als alles mogelijk lijkt, vraag je je misschien af hoe je er nu precies aan begint. Met deze tips en ideeën zetten we je graag op weg naar jouw droomtuin.

 • Ken jezelf: Wat wil je het liefst doen in je tuin? Luieren, ravotten met de kinderen, dieren spotten, af en toe iets plukken en oogsten? Op basis van jouw keuzes kan je verschillende zones voorzien: een speeltuin, een plek met een mooi uitzicht, een bloemenweide of -border… 
 • Zoek je hoekje: Ook een grote tuin heeft nood aan geborgen hoekjes. Die creëer je met hagen en struiken, robuuste bloembakken, stenen muurtjes… 
 • Laat je om de tuin leiden: Paden zorgen voor structuur en sfeer. Een slingerpad is romantisch en geeft je de kans om achter elke hoek iets te ontdekken. Strakke lijnen, die bijvoorbeeld met leibomen zijn afgeboord, leiden je blik dan weer naar dat bijzondere beeld of die mooie boom in de verte. 
 • Zie het licht: In een grote tuin reikt het licht van in of aan je huis niet zo ver. Met tuinverlichting kan je voor bepaalde lichtaccenten zorgen, tot ver in je tuin. Zo geniet je ook ’s avonds nog van de schoonheid van het groen om je heen. 
 • Plant een boom: Planten die lang meegaan en niet te veel onderhoud vragen, vormen de basis voor je tuin. Bomen groeien traag, maar dat kan je opvangen door daaronder een laag te voorzien van (bessen)struiken en bodembedekkers, zoals bosaardbeitjes. Zo plant je meteen je eigen snoeptuin! 
 • Bereid je voor op (tuin)afval: Voorzie zeker een composthoop, en investeer in een hakselaar, zodat je je snoeihout fijn kan maken. Dat snipperhout kun je dan weer kwijt als onkruidremmer tussen je struiken.

XS-TUIN

XS-TUIN

 

Heb je een kleine tuin en grootse plannen? Laat je creativiteit maar de vrije loop, want met een paar raak gekozen planten en meubelen maak je je eigen groene oase – zélfs als je tuin in de schaduw ligt.

 

 

 • Volg de zon: Check hoe ze op jouw tuin valt. Heb je veel schaduw, kies dan planten die daarvan houden, zoals hosta’s, meiklokjes, daslook en helleborus. 
 • Zen of zuiders?: Verlies je niet in eindeloos veel planten en materialen, maar kies liever één stijl: een sobere zen-tuin bijvoorbeeld, met veel grind, keien en mossen, of een mediterrane tuin met warme kleuren en zuiderse planten, zoals lavendel en rozemarijn. 
 • Zoek het hogerop: Met klimplanten win je ruimte en kan je een muur camoufleren. Met een pergola of rozenboog kan je bovendien de inkijk van buren verminderen. 
 • Klap in en klap uit: Voor grote tuinmeubelen heb je misschien geen plaats. Gelukkig neemt een balkonset niet veel ruimte in. De inklapbare tafel en stoelen kan je ook makkelijk weer aan de kant zetten. 
 • Doe alsof: Laat de tuin groter lijken door hoogteverschillen (trapjes!) en met een spiegel of trompe-l’oeil (zoals een geschilderde doorgang) op de muur. 
 • Ga voor de extra's: Kies planten met een lange en rijke bloei, een bijzondere vorm of groenblijvende bladeren. 
 • Plant een boom(pje): Jazeker, ook in een kleine tuin kan dat! Kies wel een exemplaar dat klein blijft en/of traag groeit, zoals een Japanse esdoorn of een krentenboompje. 
 • Speel leentje-buur: Integreer in jouw ontwerp ook mooie elementen uit de aanpalende tuinen, zoals een hoge blauweregen of een mooi bloeiende kerselaar. Of misschien kan die muur of die hoge haag tussen jullie wel weg?

 

OP ZOEK NAAR NOG MEER INSPIRATIE EN TIPS?

 

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het tuinaanbod op Lidl-Shop.be? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief op maat van tuinliefhebbers.

Schrijf je nu in!