Banner

FIETSEN, GOED VOOR JE LICHAAM ÉN JE GEEST

Fietsen lijkt misschien niet meteen een sport waar je heel hard van gaat zweten of buiten adem bent, maar het kan al vanaf een kleine inspanning wonderen doen met je lichaam. Vanaf een halfuurtje fietsen per dag treedt je vetverbranding al in werking. Bovendien verkleint het de kans op kanker en hart- en vaatziekten.


Het onderdrukt ook beginnende diabetes. Veel mensen kampen met overgewicht. Door te veel en te ongezond te eten, verhoogt je insulinegehalte. Je voeding aanpassen is één optie, maar bewegen beïnvloedt je lichaam sneller. Door beweging worden je spieren gevoeliger voor insuline. Ze nemen suiker op waardoor je minder insuline nodig hebt. Dat effect blijft ook na het fietsen nog even hangen. Ook de flexibiliteit van je bloedvaten en de toestand van je vaatwanden varen goed bij regelmatig fietsen. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen beter afgevoerd worden en het verkleint de kans op het dichtslibben van je bloedvaten. Dat positieve effect treedt ook al in werking vanaf een halfuurtje fietsen per dag.


Ten slotte kun je stress tegengaan door je stalen ros regelmatig boven te halen. Het is de ideale ontspanning voor je hoofd én lichaam. Op lange termijn kan stress namelijk leiden tot dezelfde ontstekingsreacties in de bloedvaten als vet. Trappen dus!

Text And Image Section

TIP

Platte band en je hebt geen reparatiemateriaal mee?

Haal de binnenband uit de buitenband, snijd hem op de plaats waar het gat zit met een mes door en knoop de uiteinden aan elkaar. Pomp de binnenband op, breng hem terug in de buitenband en je rijdt een beetje schokkerig maar vlot huiswaarts!

CHECKLIST VÓÓR VERTREK

Zorg ervoor dat je fiets in goede staat is, ongeacht de duur en intensiteit van je fietstochtjes. Om pech onderweg te vermijden, maar vooral om veilig aan te komen op je bestemming. We geven je enkele basistips die je op weg helpen:


  • Check je remblokken. Controleer of er nog strepen zijn op het contactpunt tussen de velg en de rem. Als het oppervlak glad is, zijn ze aan vervanging toe.
  • Controleer de spanning van je banden. Dat kan met een eenvoudige fietspomp of een kleiner model om mee te nemen. Kijk ook goed of er geen scheurtjes in zijn of glas/kiezeltjes in zijn blijven steken.
  • Smeer je ketting indien nodig in met fijne kettingolie. Zo zal ze langer meegaan en niet roesten.

FAN VAN DE E-BIKE?

De elektrische fiets is de laatste jaren enorm populair geworden. Deze fiets heeft een motortje dat geactiveerd wordt door te trappen. Je hoeft niet harder te trappen dan met een gewone fiets, maar je rijdt wel sneller. Je hebt er die tot 25 km/u halen en fietsen die tot 45 km/u rijden. Net zoals bij een bromfiets is het dan ook verplicht om een nummerplaat te hebben. Wist je trouwens dat er ook al elektrische bakfietsen bestaan? Heb je nog niet veel ervaring met de e-bike? Deze tips geven we mee voor een veilig en slim gebruik van de e-bike:


  • Let op het verbruik van je batterij. Snelheid, afstand, je gewicht, wind en buitentemperatuur spelen mee in je energieverbruik.
  • Trek niet te snel op. De elektrische ondersteuning doet zijn werk zodra je begint te trappen, laat je dus niet verrassen.
  • Met een elektrische fiets rijd je een stuk sneller. Denk dus aan je veiligheid en draag een fietshelm en fluohesje. Een fietshelm is trouwens verplicht als je elektrisch fietst!