De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Werkhandschoenen

5 producten

Tuinieren en klussen is fun. Maar je handen en vingers raken tijdens deze bezigheden het vaakst verwond. Bescherm jezelf daarom zo goed mogelijk tegen vuiligheid en gevaarlijke situaties met de werk- en tuinhandschoenen van Lidl.

Gratis verzending vanaf € 60
    Alle producten 5 / 5 producten

    Waarop moet je letten bij de aankoop van werkhandschoenen?

    1. Goede redenen voor werkhandschoenen

    2. Welke soorten bestaan er?

    3. Draagcomfort, pasvorm en afmetingen

    4. Belangrijke eigenschappen

    4.1 Materiaal

    4.2 Voeding

    4.3 Waterdichtheid

    4.4 Snijbestendigheid

    5. Welke werkhandschoen is waarvoor geschikt?


    Goede redenen voor werkhandschoenen

    Werkhandschoenen zijn een essentieel onderdeel van de werkkledij, of het nu voor je job of thuis is. Beschermende handschoenen verenigen verschillende voordelen:

    • Bij zwaar werk wordt je huid gespaard en droogt ze niet uit.
    • Goede werkhandschoenen beschermen je handen ook tegen snijwonden en andere verwondingen zoals splinters, spijkers en dergelijke.
    • Ook brandwonden, bijvoorbeeld door vonken bij het lassen, kunnen zo vermeden worden.
    • Met de juiste handschoen gaat het werk beter en veiliger.


    Welke soorten bestaan er?

    De eenvoudigste werkhandschoen, die vaak thuis gebruikt wordt, is de tuinhandschoen. Tuinhandschoenen beschermen de huid tegen vocht - bijvoorbeeld als je de planten water geeft - en zorgen ervoor dat doornen en takken geen krassen achterlaten. Wie daarnaast graag in het atelier werkt, kan een paar multifunctionele handschoenen gebruiken die zowel in de tuin als bij het klussen van pas komen. Als je met een zaag werkt, heb je beschermende werkhandschoenen nodig. Hoe specialer en gevaarlijker de werkzaamheden, hoe belangrijker het is dat je de juiste veiligheidshandschoen kiest. Zo bestaan er bijvoorbeeld lashandschoenen, handschoenen die bescherming bieden tegen chemicaliën en brandhandschoenen. Ook wegwerphandschoenen, die bijvoorbeeld in de zorgsector gebruikt worden, horen tot de beschermende werkhandschoenen.

    Text And Image Section

    Draagcomfort, pasvorm en afmetingen

    Om ervoor te zorgen dat de werkhandschoenen hun werk doen en je niet hinderen, is de juiste pasvorm doorslaggevend. Als de handschoenen te klein zijn, zitten ze ongemakkelijk of kan je ze helemaal niet aandoen. Als ze te groot zijn, glijden ze af en heb je minder grip. Een bandje of klittenband aan de pols zorgen ervoor dat ze beter en veiliger passen. De meeste werkhandschoenen werken met maten die vergelijkbaar zijn met normale handschoenen. Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen de Duitse maten, die met cijfers aangeduid worden, en internationale maten op basis van letters. Om de maat te bepalen, wordt de handomtrek gemeten. Zo heeft een man met een handomtrek van 22 cm een veiligheidshandschoen met herenmaat 8 of internationale maat M nodig. Dat zijn echter geen standaardmaten, dus de maat kan naargelang het model en de fabrikant een paar centimers verschillen. Het belangrijkste is dat jouw vingertoppen tot het uiteinde reiken en dat de handschoen niet spant of te los zit aan de handpalm.

    Belangrijke eigenschappen

    Naast de juiste maat zijn er nog andere eigenschappen van de werkhandschoen belangrijk om te bepalen of ze geschikt is.


    Materiaal

    Handschoenen worden van de meest uiteenlopede materialen gemaakt.

    • Textiel zoals katoen of polyester zorgt voor meer comfort en wordt vaak als binnenvoering of voor de vingers gebruikt.
    • Kunststoffen zoals rubber, latex of neopreen worden vooral als coating gebruikt. Handschoenen die volledig van kunststof gemaakt zijn, laten dan wel geen vocht door, maar daardoor zweet je ook harder.
    • Leer is erg populair bij werkhandschoenen. Het is robuust, biedt een goede bescherming tegen mechanische gevaren en vonken, en het voelt aangenaam op de huid.


    Welk materiaal of materiaalmix de juiste is, hangt af van de toepassing en de bescherming die je nodig hebt. Tuinhandschoenen zijn vaak van nylon of katoen gemaakt en met een waterafstotende latexlaag bedekt. Eenvoudige werkhandschoenen bestaan vaak uit stevig polyester of leer en beschikken daarnaast over antislipnoppen die meer grip bieden.


    Voering

    Wie bij lage temperaturen of in de winter buiten werkt, moet er ook op letten dat de werkhandschoenen gevoerd zijn. Hiervoor worden vilt of acrylvezels gebruikt. Als je het op zeker wil spelen, kan je handschoenen kiezen met een koudewering die voldoet aan de EN 511-norm. Deze certificering geeft weer hoe goed de handschoen beschermt tegen convectieve koude, contactkoude en vocht.


    Waterdichtheid

    Als met vloeistoffen of in vochtige omgevingen gewerkt wordt, moeten de werkhandschoenen waterdicht zijn. Dat wordt meestal voorzien door een coating met kunststoffen of rubber. Ook bij buitenwerken bij sneeuw of regen, waarbij een gewone handschoen snel nat wordt, kan een waterdichte werkhandschoen nuttig zijn.

    Text And Image Section

    Snijbestendigheid

    Voor vakmannen is een goede bescherming tegen snijwondes belangrijk. Hiervoor kan je je baseren op de Europese norm EN 388 voor mechanische risico’s. Die norm voorziet verschillende beschermingscategorieën en geeft aan, tegen welke mechanische risico’s een werkhandschoen bescherming biedt. De beschermingsniveaus gaan van 0 tot 5, waarbij 5 de hoogste bescherming is. Voor het normale gebruik op de bouwwerf of in het atelier moet een werkhandschoen minstens beschermingsklasse 1 of 2 hebben. In het kader van de certificering wordt daarnaast de graad van slijtvastheid, scheursterkte en ondoorlaatbaarheid voor nagels getest.

    ActiviteitAanbeveling
    In de tuin werkenTuinhandschoenen, montagehandschoen van nylon
    MetaalverwerkingWerkhandschoen van leer
    Chemische industrieHandschoen die beschermt tegen chemicaliën
    Weg- en waterbouwNauwsluitende montagehandschoenen
    LassenLashandschoenen
    HandwerkMultifunctionele handschoen, werkhandschoenen van textiel, snijbestendige handschoenen