De browser wordt niet ondersteund
Om de website correct weer te geven, moet je een van de volgende browsers te gebruiken.OpgeletGelieve je browser te updaten. Als je met deze browser verder gaat, kan het dat je winkelervaring niet optimaal is.

Kolomboormachines

2 producten

Voor de serieuze doe-het-zelver en de gepassioneerde professional – een gaatje boren wordt een fluitje van een cent met onze betrouwbare en krachtige kolomboren. Met een kolomboor, of boorkolom boor je met grote precisie in jouw materiaal.

    Alle producten 2 / 2 producten

    Kolomboormachine kopen bij Lidl

    Een kolomboormachine gebruiken om een poppenhuis voor je kinderen te bouwen of precisiewerk voor je modelbouw; een boorkolom biedt veel mogelijkheden om te klussen of te knutselen.


    Wat is een kolomboormachine

    Een kolomboormachine, tafelboormachine of staande boormachine is een boormachine die permanent op een tafel of werkbank wordt geïnstalleerd. Een kolomboormachine bestaat uit volgende onderdelen:

    • basis
    • standaard
    • mobiele boortafel
    • boorspindel


    Wil je nauwkeurig één gat boren of meerdere gaten boren in verschillende materialen, zoals hout of staal? Dan doe je dit best met een kolomboormachine. Met een kolomboormachine staan al je gaten vanaf nu mooi loodrecht en waterpas op je werkstuk. Heb je dus niet zo’n vaste hand of ben je ervaren klusser dan is een tafelkolomboor een mooie aanvulling op je werkplaats. Met een kolomboor werk je preciezer dan een traditionele boormachine omdat je de boordiepte kan instellen. Geen gedoe meer dus met stukjes tape.

    Voordelen van een kolomboormachine

    • Stevige voet: In tegenstelling tot traditionele boormachine hebben kolomboren een stevige en veilige voet. Omdat ze gefixeerd zijn is het risico op letsel ook kleiner.
    • Minder inspanning nodig: Afhankelijk van het model hoeft alleen de boor of de boortafel op en neer bewogen te worden. Dit betekent dat er minder inspanning nodig is.
    • Precies boren: Een kolomboormachine kan tot op de millimeter nauwkeurig boren. De boordiepte wordt precies ingesteld voor het boren.


    Waarop moet je letten bij de aankoop van een kolomboormachine?

    Zie je jezelf al helemaal voor een kolomboormachine staan in je werkplaats? Hierop moet je letten bij het kopen van een kolomboormachine.

    De machine staat op een zware voet die aan een tafel of werkbank kan worden bevestigd. Samen met het gewicht van de machine zorgt dit ervoor dat de kolomboormachine stevig vast staat. Bij de meeste modellen kan de hoogte worden versteld met behulp van een draadspindel die onder de tafel of werkbank is gemonteerd


    Een kolomboormachine bestaat uit verschillende delen. Het bovenste deel van de machine bestaat uit een motor, versnellingsbak en boorspindel.

    De snelheid van de boorspindel wordt ingesteld via een traploze aandrijving of via een riemaandrijving. Zodra je de boordiepte hebt gekozen, kan de machine worden ingeschakeld en boor je nauwkeurig een gat door de boortafel of boorspindel te bewegen.

    Welke kolomboormachine is geschikt voor jou?

    De beste manier om de juiste boormachine te vinden is door te kijken naar enkele technische kenmerken. De volgende tabel laat zien aan welke eisen de machine moet voldoen voor een doe-het-zelver:


    Eigenschap

    Vereisten

    Motor

    • 350-600 watt voor het boren van gaten in dunne werkstukken (bijv. houten lijstwerk)
    • 700-1.000 watt voor het boren van gaten in dikke werkstukken (bijv. balken)
    • Hoe meer watt de machine heeft, hoe langer deze kan worden gebruikt zonder oververhitting

    Snelheid

    • 200 tpm: Een gat boren met een diameter van 18 mm in roestvrij staal
    • 1.000 tpm: Een gat boren met een diameter van 11 mm in messing
    • 2 600 tpm: Boor een gat met een diameter van 3 mm in zacht hout (bijv. den, spar, den)

    Boorhouder

    • niet vaak wisselen: tandwielboorhouder
    • Regelmatig wisselen van boren: snelspanboorhouder

    Boordiepte

    een boordiepte van 60 mm is voldoende voor de meeste doe-het-zelf werkzaamheden

    Veelgestelde vragen over kolomboormachines?

    Is een tafelboormachine geschikt voor boren in metaal, hout of kunststof?

    Met de meeste tafelboormachines kun je zowel in metaal als in kunststof en hout boren. Het belangrijkste is om de juiste boor te gebruiken - en deze kan gemakkelijk worden vervangen op staande boormachines.

    Welke veiligheidsmaatregelen moeten in acht worden genomen?

    Zoals bij elk elektrisch gereedschap is het belangrijk om de gebruiksaanwijzing te lezen voordat je het voor de eerste keer gebruikt en om de instructies op te volgen. Bovendien moet de bankboormachine worden vastgeschroefd aan een tafel of werkbank (met een vlak werkoppervlak) - voor een veilige en stabiele stand. We raden ook aan om een veiligheidsbril en gehoorkappen te dragen tijdens het werken. Je moet er ook voor zorgen dat andere mensen, vooral kinderen, niet per ongeluk of zonder toezicht bij de kolomboormachine kunnen.

    Hoe maak je een tafelboormachine schoon?

    Spanen en metaalsplinters die zich ophopen tijdens het boren kunnen worden verwijderd met een kleine bezem of een droge, zachte doek. Maak ook de ventilatiesleuven schoon. De boorkolom kan ook worden schoongeveegd met een doek en moet regelmatig worden ingevet met olie. De handgrepen kunnen ook worden schoongehouden met een doek of poetslap - zodat je altijd een goede grip hebt tijdens het boren en niet uitglijdt door olieresten of ander vuil. Belangrijk: schakel de machine altijd uit tijdens het schoonmaken!

    Welke accessoires zijn verkrijgbaar?

    Naast de belangrijkste accessoires - de boren - zijn er nog andere extra's zoals boorstatieven of bankschroeven. Als je echter een werkbank of een stabiele tafel hebt, heb je geen extra standaard nodig voor je tafelboormachine. Een bankschroef helpt om het te bewerken stuk stevig in de gewenste positie te houden.