Welke matras past bij mij?

Welke matras past bij mij?


Een goede nachtrust zorgt voor meer energie, productiviteit en een algemeen gelukzalig gevoel. Kortom, een betere gezondheid. Behalve een goede lattenbodem is de juiste matras daarbij cruciaal. Helaas bestaat er niet zoiets als 'de beste matras'.

Afhankelijk van je gewicht, lichaamsbouw, slaaphouding en voorkeur zal je de ideale matras voor jou vinden. Met het advies van Lidl.be kom je te weten welk type op jouw lijf geschreven is. Ontdek hier of je het best slaapt op een matras van polyetherschuim, koudschuim of pocketvering. Zo kan je onbezorgd online een matras kopen, goedkoop bovendien!

LichaamsondersteuningSlaaphoudingMateriaalOplegmatrassen
ZijslaperPolyetherschuim
RugslaperKoudschuim
BuikslaperPocketvering

Lichaamsondersteuning


Welke matras je hoort te kopen, begint met je gewicht. Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Een middelharde matras (H3) kan voor jou te hard aanvoelen. Het spreekt voor zich dat iemand met een hoger gewicht wél een hardere matras nodig heeft, voor een betere ondersteuning. Bovendien kan je de levensduur van je matras verlengen door je keuze af te stemmen naargelang jouw lichaamsgewicht. Dit is slechts een maatstaf en afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren kan je er eventueel van afwijken. Ben je licht, maar slaap je graag op een harde matras, probeer dan zeker eens een H3 uit ons assortiment.


Slaaphouding


Vervolgens kijken we naar je slaaphouding. Denk even na of je vooral op je rug, je zij of je buik slaapt. Ook dat bepaalt welke matras het best bij jou past.


Zijslaper


Ben jij een zijslaper? Dan ligt de grootste druk vooral op je schouders, heupen en knieën. Het is belangrijk dat deze goed in de matras kunnen zakken, zodat je ruggengraat recht blijft tijdens het slapen. Tegelijkertijd moet de matras de smallere punten van je lichaam juist goed ondersteunen. Een matras met 7 zones is hiervoor ideaal, omdat deze zich volledig kan aanpassen naar jouw vormen. Bekijk binnen ons assortiment zeker en vast de koudschuimmatrassen met 7 zones.

> Alle matrassen voor zijslapers


Rugslaper


Toch eerder een rugslaper? Dan bevinden de voornaamste drukpunten zich van je schouders tot aan je heupen. Kies een matras die voldoende kan inzakken in deze zone, en de smallere punten van je lichaam stevig ondersteunt. Zo zorg je ervoor dat je ruggengraat zijn natuurlijke vorm kan behouden tijdens het slapen: de S-vorm. Ook hierbij is een (koudschuim)matras met 7 zones aangeraden, omdat deze ondersteuning biedt waar nodig.

> Alle matrassen voor rugslapers


Buikslaper


Een klein deel van de bevolking is buikslaper. Wanneer je op je buik slaapt, krijg je van nature een hollere rug. Dat kan leiden tot rugklachten op langere termijn. Door een hardere matras te kiezen, kan je dat enigszins voorkomen en toch comfortabel slapen. Bij deze slaaphouding raden wij een pocketveringmatras aan, omdat deze de buik goed ondersteunt.

> Alle matrassen voor buikslapers


Temperatuur


Tijdens het slapen wil je het vooral niet te warm of te koud hebben. Zoek daarom een matras uit het geschikte materiaal. Heb je het vaak koud? Kies dan een matras met een kern van polyurethaan. Dit schuim heeft een dichte, gesloten structuur, waardoor de warmte vastgehouden wordt. Ben jij iemand die het eerder warm heeft in bed? Opteer dan voor een koudschuimmatras. Dergelijke matrassen bestaan net zoals de polyurethaanmatrassen uit schuim, maar hebben een open structuur. Hierdoor kan vocht en warmte gemakkelijker afgevoerd worden en blijft de matras fris aanvoelen. Indien je af en toe zweet tijdens het slapen, is het nog beter om een pocketveringmatras te kiezen. Daarbij bestaat de structuur uit verschillende veren, verpakt in zakjes. De erg open structuur zorgt voor een optimale vochtregulatie en warmteafvoer.

Materiaal: vergelijk voor- en nadelen

OndersteuningVentilatieLevensduurAnti-allergischPrijs
Polyetherschuim+ ++ ++ ++ + + ++ +
Pocketvering+ + + ++ + + ++ + ++ ++ + +
Koudschuim+ + ++ + ++ + + ++ + + ++ + + +

Hieronder vind je meer toelichting per materiaalsoort.


We onderscheiden doorgaans 3 materiaalsoorten: pocketvering, polyetherschuim en koudschuim. Elke kern heeft zo zijn voor- en nadelen. De keuze hangt samen met jouw voorkeur en behoeftes. We zetten alle kenmerken even op een rijtje, zo kan je makkelijk alle soorten matrassen en hun prijzen met elkaar vergelijken.

Pocketvering

Text And Image Section
 • Met metalen veren verpakt in zakjes of pockets
 • Pockets zijn meestal onderverdeeld in 7 zones, elk met hun eigen hardheid
 • Past zich aan de vorm van je lichaam aan
 • Erg open structuur voor optimale vochtregulatie en warmteafvoer
 • Verschil met binnenvering: comfortabeler en gaat ook niet kraken of piepen
 • Perfect voor zwaardere mensen
 • Komt het best tot zijn recht op een boxspring


Alle pocketveringmatrassen

Polyetherschuim

Text And Image Section
 • Gemaakt van polyurethaan, net zoals koudschuim en traagschuim
 • Schuimstructuur, ideaal voor mensen met allergieën
 • Met gesloten cellen die warmte ophouden maar vocht goed reguleren
 • Veerkrachtig en vormbehoudend
 • Geschikt voor personen tot 80 kg
 • Veerkrachtig en vormbehoudend
 • Levensduur van 5 jaar
 • Veerkrachtig en vormbehoudend
 • Degelijk materiaal aan scherpe prijs


Alle polyetherschuimmatrassen


Koudschuim

Text And Image Section
 • Steviger dan polyetherschuim
 • Open celstructuur waardoor warmte beter geventileerd wordt
 • Geschikt voor zwaardere mensen
 • Levensduur tot 15 jaar
 • Iets hogere prijs voor goede kwaliteit


Alle koudschuimmatrassen

Gelschuim

Text And Image Section

Zorgt voor optimale warmteafvoer en vochtregulatie

Heeft drukverlagend effect

Ligt erg zacht

Kan perfect gecombineerd worden met koudschuim in één matras


Alle gelschuimmatrassen (in combinatie met koudschuim)

Oplegmatrassen


Matrastoppers zijn dunne matrassen die je op je matras legt, om verschillende redenen. Zo kan je er de hardheid mee wijzigen. Als je aangekochte matras bijvoorbeeld net iets te hard is, kan je de matras met een matrastopper gemakkelijk zachter laten aanvoelen. Wanneer jij en je partner elk een andere matrasvoorkeur hebben, kan je besluiten om 2 aparte matrassen te kopen. Door een topper op deze matrassen te leggen, krijg je toch het gevoel samen op 1 matras te slapen. Of het omgekeerde kan ook: door 2 verschillende toppers op 1 grote matras te leggen, kan je verschillende hardheden creëren. Hygiëne is ook een reden om een topper te kopen: zo blijft je matras immers proper. Meestal kan je van de oplegmatras de hoes afritsen en ze in de wasmachine wassen. Matrasbeschermers hebben dezelfde functie. Wanneer je huidige matras aan stevigheid en ondersteuning verliest, maar je de matras nog niet wilt vervangen, kan je eenvoudig de oude matras opwaarderen met een topper. Hou er rekening mee dat het slechts tijdelijk het probleem oplost en je de matras op termijn toch zal moeten vervangen.

> Alle oplegmatrassen

Matras van Lidl.be uitproberen


De belangrijkste tip die we je kunnen geven, is om een matras een 3-tal weken te testen. Enkel zo weet je meteen of je comfortabel slaapt en de juiste matras gekozen hebt. Koop je een matras via Lidl.be dan wordt ze thuis bezorgd en kan je ze 90 dagen lang uitproberen! Is ze toch niet volledig wat je zocht? Of ervaar je rug- en nekpijn? Geen probleem, je kan ze gratis retourneren en eenvoudig een andere matras uitkiezen. Aarzel dus niet, want weet ook: bij ons moet je zijn voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding!

> Bekijk het volledige aanbod éénpersoons- en tweepersoonsmatrassen