Vooral tijdens de lente en zomer genieten we volop van onze tuin. Uiteraard omwille van het goede weer, maar ook omdat een tuin in volle bloei zo mooi is. Dat prachtige plaatje komt er echter niet vanzelf, weet elke rechtgeaarde tuinier. Het is het resultaat van noeste arbeid en dat héél het jaar door. In een tuin is er immers constant werk te verrichten. De belangrijkste klusjes vind je hier in een handige tuinkalender. Zo weet je op welk moment van het jaar wat je moet doen en gaat je tuin er tiptop uitzien!
JANUARI
- Heb je een moestuin of wil je er één? Plan dan nu al wat je wilt zaaien en noteer goed wanneer dat moet, zo ben je klaar als het plantseizoen begint.
- Wees voorbereid op het vele werk dat er in de tuin zit aan te komen. Heb je het nodige tuingereedschap? Met goed gerief voor je tuinklusjes maak je het jezelf een stuk makkelijker.
- Wil je ook in de winter wat kleur in je tuin, plant dan winterbloeiers aan. Planten als de helleborus (of winterroos), een toverhazelaar en mahonia tonen zich tijdens deze maanden van hun mooiste kant. Opgelet: bij vorst mag je geen aanplantingen doen!
- Heel wat planten, bomen en struiken snoei je nu beter nog niet, maar bij rozen en kuipplanten kan het bijvoorbeeld wel. Als het vriest, moet je het snoeien sowieso achterwege laten.
FEBRUARI
- Je gazon vraagt nu nog niet zoveel tijd, maar toch kan je al iets doen. Haal molshopen weg, steek de graskanten en verspreid op een mooie februaridag een dun laagje oude compost over je gras.
- Heb je nog wintergroenten staan in je moestuin, dan is nu het moment om ze te oogsten. De meeste gewassen kan je in februari nog niet in de volle grond zaaien, maar in een serre kan je wel al aan de slag. Binnenshuis kan je natuurlijk ook al het een en ander inzaaien. Een oppottafel kan daarbij van pas komen.
- Aan het groen in je tuin heb je al bij al maar weinig werk tijdens deze periode van het jaar. Misschien het goede moment om een tuinhuis op te bouwen of een afschermdoek te plaatsen tegen de omheining?
MAART
- Nu de lente aanbreekt, kan je je weer helemaal toeleggen op je gazon. Mogelijk heeft de winter zijn impact gehad. Zijn er kale plekken, zaai deze dan opnieuw in wanneer de temperaturen boven de 5 °C liggen. Haal - ook je verticuteermachine en grasmachine van stal, die kan je opnieuw goed gebruiken.
- Het werk in de moestuin kan ook beginnen! Neem het onkruid weg en spit de aarde om. Je kan meteen de eerste gewassen in volle grond zaaien, zoals spinazie, veldsla en snijbonen.
- Ook borders kunnen volop beplant worden. Kies voor een mooie mix van planten en bloemen, maar hou wel rekening met de geprefereerde standplaats en bloeitijd.
- Het is ook het goede moment om zoveel mogelijk onkruid te wieden. Nu de meeste planten nog niet in volle bloei zijn, kan je makkelijker deze klus klaren.
APRIL
- Ondertussen zou je nieuw ingezaaide gras al aardig moeten zijn opgeschoten. Let wel op: maai het niet voor het een hoogte van 10 cm bereikt heeft.
- Alles groeit steeds harder en harder. Helaas geldt dat ook voor onkruid … Vanaf nu zal je de komende maanden regelmatig moeten wieden.
- Nu we meer en meer zonnige dagen krijgen, is het ook een geschikt moment om je terras eens goed onder handen te nemen. Gebruik een hogedrukreiniger of reinigingsapparatuur zoals een terrasreiniger en je terras ziet er weer als nieuw uit, klaar om veelvuldig te gebruiken.
- Je terras of balkon kan je opnieuw een groene en fleurige toets geven. Plant in je bloembakken en bloempotten nieuwe planten en bloemen. In één klap ligt de winter heel ver achter je!
MEI
- In mei kan het best al warm zijn. Hou er rekening mee dat je beter niet snoeit onder de volle zon, anders kunnen de pas gesnoeide takjes verbranden.
- Deze maand kan je heel wat zaaien in je moestuin. Als je binnenkort je eigen komkommers en tomaten wilt eten, moet je nu in actie schieten. Besef wel dat slakken in deze periode van het jaar best wat schade kunnen aanrichten. Bescherm je jonge planten dus, bijvoorbeeld door cacaodoppen uit te strooien of aaltjes uit te zetten.
- Heb je al tuinmeubilair? Zo geniet je optimaal van het mooie weer en je dito tuin. Een boekje lezen in een comfortabele ligzetel of gezellig buiten eten aan een tuintafel, zalig toch!
JUNI
- De zomer nadert. Denk eraan dat je planten vanaf nu voldoende bewatering nodig hebben, onder meer door te sproeien met een tuinslang. Geef ze wel niet te vaak water, maar beter veel in één keer. Het beste moment van de dag hiervoor is de ochtend, wanneer de zon nog niet te hard schijnt.
- Tijdens de maanden mei en juni groeien hagen en heggen heel sterk tot aan de langste dag van het jaar (21 juni). Wacht je tot die langste dag om ze een stevige snoeibeurt te geven, dan volstaat dat vaak voor de rest van het jaar. Zeker voor buxus en taxus is deze periode het uitgelezen moment om ze met je heggenschaar te snoeien.
- Naast groenten kan je in je moestuin natuurlijk ook heel wat kruiden telen. Juni is een goede maand om onder andere basilicum, oregano, dragon, tijm en koriander aan te planten of te zaaien.
JULI
- In juli kunnen de temperaturen serieus oplopen. Mocht er zich een hittegolf voordoen, maai je gras dan niet te kort of toch zeker niet korter dan 4 cm.
- Heb je een composthoop? Als het lang droog is geweest, gooi je er het best een emmer water over heen om te vermijden dat de compost uitdroogt en geen dienst meer kan doen als natuurlijke bodemverbeteraar.
- Hoog tijd ook om je barbecue weer boven te halen! Na al het harde werk in de tuin is het tijd om eens goed te genieten.
AUGUSTUS
- Plant aan het begin van deze maand herfstbloeiers zoals een gele zonnehoed, herfstaster of zilverkaars. Zo ben je ook tijdens de herfstmaanden verzekerd van wat kleur in je tuin.
- Als je er je werk van hebt gemaakt, volgt de ene na de andere oogst zich nu op in je moestuin. Maar helemaal achterover leunen kan je ook weer niet. Omdat de nachten opnieuw lengen en de ochtenden iets vochtiger zijn, duiken er terug slakken en schimmels op. Neem dus de nodige voorzorgsmaatregelen om je planten te beschermen.
- In de zomer is het zalig om tijd door te brengen in je tuin of op je terras, tot laat in de avond zelfs. Door sfeervolle tuinverlichting te installeren maak je zo’n lange zomeravond nóg fijner.
SEPTEMBER
- Je kan nog steeds enkele gewassen zaaien in volle grond, al is de keuze ondertussen wel beperkter: onder meer voor snijbiet, winterpostelein of rabarber zijn de omstandigheden nu ideaal.
- De eerste maanden van het nieuwe jaar lijken misschien nog veraf, maar vanaf nu kan je ook al bollen van voorjaarsbloeiers planten. Krokussen, narcissen of hyacinten zorgen al vroeg op het jaar voor een kleurenpracht waar je goedgezind van wordt.
- De strijd tegen onkruid gaat onverminderd voort. Het ongewenste groen is zo hardnekkig dat het soms ook tussen de voegen van je terras kan opdoemen, net zoals dat met mos ook het geval is. Met een voegenmes kan je je terras ervan ontdoen.
OKTOBER
- Eens de temperaturen onder de 6 °C liggen, stopt gras met groeien. De grasmaaier kan dus bijna weer voor even het tuinhuis in. Mocht het nodig zijn dan kan je in deze maand ook nog nieuw gras zaaien.
- De zomer zit er jammer genoeg op. Maar dat betekent niet dat je nu binnen hoeft te blijven, ook al is het misschien wat frisser. Met een terrashaard of vuurschaal zorg je in één klap voor meer warmte én sfeer.
- Nu de warmste dagen van het jaar achter ons liggen heb je ook geen tuinslang meer nodig. Laat hem leeglopen en goed drogen voor je hem weglegt.
- Bereid je alvast voor op de (nacht)vorst die er onvermijdelijk weer zit aan te komen. Koop vliesdoeken en noppenfolie om je planten tegen de koude te beschermen.
NOVEMBER
- Het gras is ondertussen helemaal opgehouden met groeien. Je gazon vraagt dus niet veel werk meer, maar hou het wel bladvrij. Zo kan het gras ademen en voorkom je mosvorming.
- In deze periode van het jaar kan het best veel regenen. Heb je op sommige plekken in je tuin last van waterplassen? Graaf dan geultjes zodat het water weg kan.
- Als er in je moestuin delen zijn waar niets meer groeit, is het een goed idee om die om te spitten voor de vorst zijn intrede doet. Dat is goed voor de bodemstructuur.
- Helaas beginnen de dagen serieus te korten en blijft het langer donker. Wil je bepaalde delen van je tuin of terras verlichten, dan kan je kiezen voor tuinverlichting die pas aangaat als er beweging is. Praktisch, ecologisch én goed voor het veiligheidsgevoel.
DECEMBER
- Heb je bomen in je tuin staan die aan een snoeibeurt toe zijn? Dan is het nu de beste tijd om daar werk van te maken, behalve als het vriest. Met een kettingzaag en een hakselaar ben je goed gewapend om deze klus te klaren.
- Je staat er mogelijk niet bij stil, maar op vorstdagen loop je beter niet op je gazon. Gras is dan extreem gevoelig en zo vernietig je sneller het tere plantenweefsel. Beschadigd gras is bovendien gevoeliger voor ziektes.
- Denk ook aan de vogeltjes tijdens deze barre periode van het jaar. Hang een vetbolletje op waar onze gevederde vriendjes zich tegoed aan kunnen doen.
Wil je op de hoogte blijven van het tuinaanbod op Lidl.be? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief op maat van tuinliefhebbers.