Banner

In gesprek met Abdulahi Aliyu, project-coördinator bij Kuapa Kokoo

Voor de Fairtrade Way-To-Go chocolade krijgt de cacaoboer een goeie prijs én een extra Lidl-premie.

Elke hap die je neemt uit een tablet Way To Go!-chocolade, maakt het leven van een cacaoboer weer wat beter. We skypen erover met Abdulahi Aliyu van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden).


Abdulahi Aliyu klinkt enthousiast. Hij coördineert het project dat Lidl begin 2020 opstartte bij Kuapa Kokoo, een coöperatie van cacaoboeren in de Konongo-gemeenschap in Ghana. 870 boeren deden mee, waarvan 40% vrouwen.

Text And Image Section

ABDULAHI ALIYU: “Een dochter die kan verder studeren, geld voor een ziekenhuisopname of investeren in hun zaak? De extra premie van Way To Go! verbetert het inkomen én het leven van de boer."


Waar dient de bijkomende premie van Way To Go! voor?

“Voor onder andere landbouwwerktuigen. Snoeien en sproeien voorkomt ziektes en vergroot de opbrengst. Vooral jongere mensen startten hiervoor eigen bedrijfjes op, als service voor de cacaoboeren die meestal wat ouder zijn. Een win-win, dus.”


Jullie moedigen de boeren ook aan om extra inkomsten te zoeken.

“De cacaoprijzen fluctueren sterk: er zijn goede jaren, maar ook heel slechte. Bovendien is de cacaoteelt seizoensgebonden, met veel werk van oktober tot december. Andere oogsten of producten zorgen voor meer inkomenszekerheid. Boeren kweken nu ook yams en rijst, of maken honing en zeep.”

Text And Image Section

Bij het project horen ook Village Savings and Loans Associations. Wat zijn dat?

“Coöperatieve spaar- en leenbanken. I love them! Cacaoboeren kunnen voor een rekening of een lening namelijk niet bij een klassieke bank terecht. Ze regelen dat onderling binnen hun eigen gemeenschappen. Boeren stoppen geld in een gemeenschappelijke pot en wie wil investeren, kan daar wat uit lenen. De interesten worden later verdeeld of voor nieuwe investeringen gebruikt.

Het systeem is erg populair. Op een paar maanden tijd spaarden 300 boeren samen zo’n 20.000 euro!”


Vooral vrouwen maken graag gebruik van die leningen.

“Veel Ghanese vrouwen zijn ‘petty traders’, kleine handelaars die snacks, drankjes of zeep verkopen. Met zo’n lening kunnen ze een zaakje opzetten.”


Het project is een succes. Wat nu?

“De cacaoboeren vertellen ons dat ze nu alleen verder kunnen, mits een beetje coaching. In overleg met Lidl breiden we het project nu uit naar andere gemeenschappen.”


Kunnen wij chocoholics nu met een gerust hart snoepen?

“Ja! Way To Go! is een echte lifechanger én gamechanger. Het haalt cacaoboeren niet alleen uit de armoede, maar heeft ook impact op het milieu. Als de boeren genoeg verdienen om hun kinderen naar school te sturen, is er geen nood meer aan verdere ontbossing of kinderarbeid. Alle cacao-oogst zou in deze richting moeten evolueren.”