Banner

Hoe kies ik een overlockmachine?

Hoe kies ik een overlockmachine?

En dan zijn er nog de overlock-naaimachines. Terwijl je met een "gewone" naaimachine van eenvoudige lappen stof je eigen kledij en accessoires kan maken, dient een overlock eerder voor de zorgvuldige afwerking. Het zorgt ervoor dat je stof niet rafelt, de randen decoratief en professioneel ogen en je gemakkelijk zoomen kan inleggen. Het toestel is dus geen vervanging van de naaimachine, maar eerder een extra aanvulling.

NaaimachineOverlockmachine
Type toestel BasistoestelToestel ter aanvulling
Te gebruiken voor Projecten van stof tot ontwerp realiserenProfessionelere afwerking van projecten

Ook hier helpen we je graag bij je keuze:

Ook hier helpen we je graag bij je keuze:


Aantal draden

Een naaimachine maakt normaal gebruik van slechts 2 draden. Een overlock werkt gewoonlijk met 2 tot 5 draden tegelijk. Afhankelijk van het aantal draden, kan je voor andere afwerkingen zorgen:


  • 2 draden: dit is een overlocksteek voor dunne, fijne stoffen en kan ook gebruikt worden om zoomen om te leggen zonder al te veel draad te verbruiken.
  • 3 draden: voorkomt dat stoffen uitrafelen.
  • 4 draden: dit is een erg stevige naad, waarmee je elastische stoffen in een handomdraai kan vastnaaien en afwerken.
  • 5 draden: biedt alle voordelen van de voorgaande aan én zorgt voor extra stiksel voor meer zekerheid en stevigheid.

Voor beginners kan een toestel met 3 draden voldoende zijn, maar wanneer je reeds ervaring opgedaan hebt, zal je snel merken dat dergelijke toestellen niet meer voldoen aan de verwachtingen. Kies daarom het best voor een overlock met meer draden.


Een erg praktische steek is de zogenaamde deksteek of coversteek. Deze is enkel beschikbaar op overlock-toestellen en zorgt ervoor dat je snel en gemakkelijk stoffen kan omzomen. Je herkent deze zeker en vast onderaan je t-shirts. Er bestaan ook toestellen die enkel uitgerust zijn met deze steek: coverlocks.


Een tweede onmisbare steek, die uniek is voor een overlock, is de directe rolzoomsteek. Hiermee rolt het toestel en stukje van de stof op om tenslotte decoratief af te werken met een prachtige steek.


Draadinrijging

Aangezien een overlock gebruik maakt van meerdere draden tegelijkertijd, kan je al gauw gaan denken dat het inrijgen van de draden enorm gecompliceerd en moeilijk is. Gelukkig zijn deze toestellen hierop voorzien en zijn ze uitgerust met een kleurenschema dat je precies aantoont hoe en in welke volgorde je de draden inrijgt.


Differentieel transport

Overlock-naaimachines worden vooral ingezet bij het naaien van elastische en rekbare stoffen, omdat ze voorzien zijn van een speciaal transport dat de stof continue naar voren en naar achteren beweegt. Op deze manier kan de stof niet gaan golven of vervormen. Door een toestel aan te kopen dat over een differentieel transport beschikt, kan je de snelheid van deze beweging aanpassen, zodat het toestel bij elk type stof een perfect resultaat levert.